Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie z kremem czkoladowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ptysie

sól do smaku 1 szczypta
margaryna 1 kostka
woda 0,5 szklanki
mąka pszenna 20 dag
jaja 3 sztuki

Krem

budyń czekoladowy 1 opakowanie
masło lub margaryna 1 kostka
cukier 4 łyżki
mleko 0,5 l
mąka pszenna 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z kremem czkoladowym

Wodę z margaryną dajemy do rondla, zagotowujemy, dodajemy szczyptę soli. Do wrzącego tłuszczu wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Studzimy. Do zimnej masy wbijamy jaja i miksujemy mikserem na najwyższych obrotach ok. 5 minut. Formujemy maszynką ptysie na blaszkę. Pieczemy 20 minut w temp 200 st, potem zmniejszamy do 180 i pieczemy 15 minut. Na mleku gotujemy budyń z dodatkiem cukru i mąki pszennej. Studzimy. Masło lub margarynę ucieramy, dodajemy po łyżce budyniu. Przekrajamy ptysie na pół i nakładamy krem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 29.04.2015 12:07
super ptyśki
Małgorzata Pin 28.04.2015 21:41
Pyszne, uwielbiam takie cuda.
inka2012 28.04.2015 16:43
super wyglądają :)
Betina#45 28.04.2015 15:56
Uwielbiam takie ptysie z kremem ;) pycha !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak