Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie z budyniem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 20 dag.
mąka pszenna 2 2/3 szklanki
jajko 9 sztuk
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
sól do smaku
budyń waniliowy 2 sztuka
mleko 600 ml.
cukier 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z budyniem

Kroki postępowania

1
Do garnka wlewamy 0.5 litra wody ,dodajemy sól i zagotowujemy.Dodajemy pokrojone w kostkę masło i gotujemy aż się rozpuści.Następnie nie zdejmując naczynia z ognia dodajemy mąkę i bardzo energicznie mieszamy aż powstanie kula.Do ostudzonej masy dodajemy po jednym jajku stale ucierając.Dodajemy proszek,mieszamy.Wyciskamy ciasto szprycą na posmarowaną olejem blachę.Pieczemy w temp. 200*C PRZEZ OKOŁO 25 MIN.
Krok 1 - Ptysie z budyniem foto
2
Gotujemy gęsty,słodki budyń.
Krok 2 - Ptysie z budyniem foto
3
Gotowe ciasto rozcinamy na poł.W środek wyciskamy szprycą budyń.
Krok 3 - Ptysie z budyniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 10.06.2013 07:07
wstyd się przyznać, nigdy nie piekłam ptysi
TEtalicha 16.05.2013 20:39
i to duze, superowe
Alex_M 05.05.2013 12:23
jak duze to poprosze tylko dwa :D pyyysznie wygladaja!
pierniczkowo 05.05.2013 12:18
fajne te ptyśki :)
gosia56 05.05.2013 11:53
pyszne ptysie
ONY_za_kare 05.05.2013 09:10
pyszny deserek!
IwonaDD 05.05.2013 08:30
jakie duże :) w sam raz dla mnie :)))
kriko 05.05.2013 07:54
pyszne ciasteczko
Krzysztof15 05.05.2013 07:48
super ptysie...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak