Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie z borówkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ptysie
woda 250 ml
masło 125 g
mąka torotwa 1 szkl
jajko 4 szt
masa
budyń 1
masło 150 g
mleko 500 ml
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier waniliowy
cukier trzcinowy 2 łyżki
borówki

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z borówkami

Kroki postępowania

1
Na początku przygotowujemy ciasto ptysiowe. Do rondelka wlewamy szklankę wody, dodajemy masło - stawiamy na małym ogniu i zagotowujemy do roztopienia masła, dodajemy szczyptę soli. Kiedy masło się roztopi dodajemy szklankę mąki
Krok 1 - Ptysie z borówkami foto
2
energicznie mieszamy aby nie powstały grudki. Kiedy mamy jednolitą konsystencje odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 2 - Ptysie z borówkami foto
3
Kiedy ciasto jest już zimne dodajemy 4 jajka i miksujemy na gładką masę. Piekarnik nastawiamy na 220 stopni do nagrzania.
Krok 3 - Ptysie z borówkami foto
4
Na blaszkę z piekarnika wykładamy papier do pieczenia i nakładamy ciasto wielkość wg uznania jednak pamiętajmy że nasze ptysie urosną i należy zachować odstęp między ciastem.
Krok 4 - Ptysie z borówkami foto
5
Wstawiamy do pieca na około 20 minut, kiedy zobaczymy że ptysie podrosły i nabrały kolorku zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Ptysie mamy upieczone
Krok 5 - Ptysie z borówkami foto
6
Przygotowujemy krem. Do garnka wlewamy 1 szklankę mleka, dodajemy cukier i masło - zagotować, w pozostałym mleku rozrobić mąkę z budyniem - wlać na gotujące mleko i mieszać - ostudzić budyń.
Krok 6 - Ptysie z borówkami foto
7
Ptysie przekrawamy w pół, uzupełniamy jedną połowę budyniem, posypujemy borówkami, przykrywamy drugą częścią ptysia.
Krok 7 - Ptysie z borówkami foto
8
Podajemy schłodzone bądź od razu po przygotowaniu, Można posypać cukrem pudrem.
Krok 8 - Ptysie z borówkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 30.07.2013 05:56
pyszne ptyśki!
Ola1984 04.05.2013 22:58
Chodzą za mną domowe ptysie już od dłuższego czasu. Chyba czas najwyższy je zrobić. Twoje prezentują się bardzo smakowicie :)
gacopierz23 06.10.2012 21:05
ekstra
mela25 31.07.2012 10:46
rewelka
Misiabe 29.07.2012 23:47
Pysznie wyglądają!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak