PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    1/2 kostki
  • śmietana kremówka

    1 szkl.
  • cukier puder

    4 łyżki
  • jajka

    3
  • sól

  • mąka

    3/4 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szklankę wody zagotowujemy z margaryną i szczyptą soli. Dodajemy wcześniej przesianą mąkę. Mieszamy, aż zgęstnieje. Do wystudzonej masy wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Ciasto małymi porcjami nakładamy na blachę. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Śmietanę ubijamy z 3 łyżkami cukru. Przekrojone na pół ptysie przekładamy śmietaną. Możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 05.10.2012 00:55
wyglądają rewelacyjnie
Kate131 30.10.2011 09:39
super
Margo1 28.01.2011 16:12
lubię ptysie
Margo1 28.01.2011 16:12
lubię ptysie
IlajEM 10.01.2011 22:21
wyśmienite
traktorek 22.12.2010 15:34
aż ślinka cieknie
misia53 07.12.2010 10:51
misie lubią ptysie....hihi....
zuzanna6 21.11.2010 08:48
Klasyka,ale jaka pyszna.
gacopierz23 10.11.2010 16:16
Pycha szczególnie ta śmietanka
accee 09.11.2010 19:14
Rewelacyjny deser!!! Palce lizać.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat