Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie z bitą śmietaną

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 160 gram
margaryna 125 gram
woda 250 ml
jajko 5 sztuk
sól szczypta

Dodatkowo

bita śmietana 1 opakowanie
cukier puder 2 łyżki
kakao do posypania

Porada

Do bitej śmietany możemy dodać np. banany.

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z bitą śmietaną

1. Ciasto:
Margarynę rozpuścić w średnim garnku, wlać wodę i dodać szczyptę soli, gdy zacznie się gotować wsypać mąkę i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie odstawać od brzegów garnka. Gdy masa wystygnie wbijać po jednym jajku, ciągle mieszając. Na wyścieloną papierem do pieczenia blachę nałożyć łyżką porcję ciasta i piec około 20 minut w temp. 180 stopni C.

2. Bitą śmietanę przygotować według instrukcji na opakowaniu. Upieczone i wystudzone ptysie przekroić na pół i napełnić bitą śmietaną. Ptysie posypać cukrem pudrem i kakao.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Michał2 04.12.2014 18:54
mniam smacznie wygląda!
Wacław 26.11.2014 15:26
deser 1 klasa :-)
Krystyna32 25.11.2014 09:30
apetyczne
kasia.s 25.11.2014 08:31
Pyszności:)
Rogalik 24.11.2014 22:33
pychotka.lubię
madlen1401
madlen1401 24.11.2014 21:40
Super to wygląda :)
gosia1988 24.11.2014 20:52
lubię takie
Krewa007 24.11.2014 20:05
Cudne ptysie
Kasiaaa 24.11.2014 20:01
Polecam, niebo w gębie :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak