Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie nadziewane różnymi smakami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szklanki
mleko 0,5 szklanki
woda 2 szklanki
sól szczypta
masło 1 kostka
cukier 2,5 łyżki
jajko 5 sztuk
Dodatki:
pomarańcze
pasta truflowa
sezam
Cynamon mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie nadziewane różnymi smakami

Kroki postępowania

1
Wodę i mleko ugotować z masłem pokrojonym w mniejszą kostkę, cukrem i solą. Jak masło się roztopi dodać mąkę i szybko mieszać, powstanie gęste ciasto. Odłożyć do wystygnięcia. Jak już będzie dobrze ostygnięte zmiksować z jajkami.
Na blaszce zrobić kupki (łyżką lub szprycą, szprycą wychodzą ładniejsze) i piec w 200 stopniach około 15 min.
Krok 1 - Ptysie nadziewane różnymi smakami foto
2
Masę zrobić wg tego przepisu http://www.doradcasmaku.pl/przepis/272998/ciasto-parzone-okragle-eklerki-z-pomaranczowa-masa-budyniowa.html

do jednej masy dodać pomarańcze, do drugiej pastę truflową, do trzecie cynamon i sezam... możesz dodać to co najbardziej lubisz :)
Krok 2 - Ptysie nadziewane różnymi smakami foto
3
Do szprycy nałożyć masę i wbić od spodu ptysia. Nafaszerować je i wstawić do lodówki.
Krok 3 - Ptysie nadziewane różnymi smakami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

meg1984 05.03.2013 16:56
dobry deserek
ewka1978 05.03.2013 16:36
pyszne takie ptysie
Pietruszka 05.03.2013 16:19
fajne ptysie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak