Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie na szybko

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 50 g
mąka 1 szklanka
woda 1 szklanka
sól szczypta
cukier 1 łyżeczka
jaja 4 sztuki
krem do tortów waniliowy 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie na szybko

Kroki postępowania

1
1. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło, szczyptę soli i cukier. Zagotowujemy. Kiedy się zagotuje, zmniejszamy ognień (ja nawet na chwilę ściągam z palnika) i przez sitko przesypujemy mąkę. Mieszamy bardzo energicznie łyżką. Będzie to dość ciężkie gdyż szybko zrobi nam się kluska, którą ciężko poruszać. Trzeba to jakoś przeżyć. I około 1,5-2minut mieszać aby mąką się sparzyła.
Krok 1 - Ptysie na szybko foto
2
2. Kluskę przekładamy do miseczki i chwilkę ostudzamy (ale tylko chwilę. u mnie był to czas mycia garnuszka). Wbijamy pierwsze jajko i za pomocą miksera mieszamy. Ciasto najpierw się rozdrobni, ale po chwili połączy na nowo w całość, wtedy wbijamy drugie jajko i tak kolejno aż do 4 jaja.
Krok 2 - Ptysie na szybko foto
3
3. Na dno formy lub prodiża (robiłam je w prodiżu i wyszły super!) wykładamy papier do pieczenia, lub smarujemy dno tłuszczem. Nanosimy za pomocą rękawa cukierniczego ślimaczki. (możemy też podłużne wzorki układać - wtedy zrobimy eklerki). Ich średnica powinna być ok 4-5cm. Nie ustawiajmy ich zbyt blisko siebie, ponieważ będą 2-3 razy większe.
Krok 3 - Ptysie na szybko foto
4
4. Pieczemy około 15-20 minut w prodiżu (miałam podłączone tylko grzanie na górną pokrywę). Najlepiej patrzeć czy się już zarumieniły. Nie wolno otwierać piekarnika/prodiża do czasu aż nie zobaczymy, że są zarumienione, bo zrobi nam się zakalec!
Krok 4 - Ptysie na szybko foto
5
5. Masę można oczywiście przyrządzić inną, mnie się spieszyło z powodu nagłych gości a pod ręką miałam jedynie krem do ciasta w proszku. Krem zrobiłam PRAWIE jak w przepisie. Prawie, ponieważ dodałam do proszku jedynie 220ml mleka i zmiksowałam, pominęłam margarynę bo osobiście nie przepadam za nią w kremach.

6. Bierzemy dwie upieczone ptyśki. Są to kopułki z dziurką od spodu. W dziurkę pod górną kopułkę nakładamy krem (ilość wg uznania nie chciałam przesadzić ze słodkością więc nie nakładałam go zbyt dużo), taką kopułkę z kremem nakładamy na druga i delikatnie dociskamy.

SMACZNEGO :)
Krok 5 - Ptysie na szybko foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 24.02.2014 23:22
uwielbiam takie słodkości
mysza75 02.01.2014 13:40
pyszne ptysie moje ulubione
Sarenka 09.07.2013 17:51
A mnie ptysie nie wychodzą :(
Klausia 23.12.2012 00:26
Ptysie pycha są :D
pierniczkowo 24.11.2012 13:10
zjadłabym takiego ptyśka:)
jozefinach 12.11.2012 17:15
Uwielbiam ptysie.
MAR3STA 09.11.2012 12:30
apetyczne
Mariposas 07.11.2012 22:09
wyglądają pysznie
Poison1988 07.11.2012 21:34
Przynajmniej u mnie robi się taki stożek nie wypełniony. Chyba, że to kwestia temperatury, niestety jestem zdana na prodiż.
SmacznaPyza 07.11.2012 20:47
jaka kopułka z dziurką? nic nie rozumiem....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak