Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie karmelowe
na blaszkę wyłożona papierem wykładamy szprycą kulki ptysiowe średnicy 5-7 cm. Pieczemy ok 30 minut aż ptysie nabiorą złotego koloru.
Studzimy a następnie przekrawamy na pół.
PRZYGOTOWUJEMY KREM;
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wydrążamy ziarenka. Wrzucamy je do mleka wraz z laską . Gotujemy . Jajka ucieramy z cukrem dodajemy mąkę i mieszamy. Z gotującego mleka wyjmujemy laskę wanilii a wlewamy mieszankę jajeczną . Gotujemy gęsty budyń .
Studzimy a następnie napełniamy nim ptysie.
PRZYGOTOWUJEMY KARMEL;
Cukier wsypujemy do garnka o grubym dnie dodajemy wodę . Podgrzewamy do momentu roztopienia się cukru i czasu gdy zacznie brązowieć .Często mieszamy.
Dekorujemy ptysie a następnie chłodzimy w lodówce.