Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie cytrynowe z ajerkoniakiem

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 5 sztuk
mąka pszenna 20 dag
woda letnia 1 szklanka
margaryna 10 dag
sól szczypta
proszek do pieczenia szczypta
Krem:
śmietana kremowa 30% lub 36% 50 dag
smietan-fiks 1 sztuka
ajerkoniak 150 ml
cytryna 1 sztuka
cukier puder 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie cytrynowe z ajerkoniakiem

Kroki postępowania

1
Ciasto:

Szklankę wody zagotować ze szcyptą soli i margaryna,dokładnie wymieszać,gotując cały czas powoli wsypywać mąkę pszenną i energicznie ucierać pałką do ciasta aż ciasto zacznie lekko przywierać do ścianek garnka.Wtedy zdjąć z ognia ,zostawić do wystudzenia. Do zimnej masy wsypać szczyptę proszku do pieczenia mieszajac wbijać kolejno po jednym jajku-następne wtedy gdy porzednie sie dobrze połączy z masą .
Krok 1 - Ptysie cytrynowe z ajerkoniakiem foto
2
Tak przygotowane ciasto nakładamy do szprycy cukierniczej i na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym wyciskamy okrągłe ciastka dowolnej wielkosci mogą być większe lub mniejsze. Włożyć do nagrzanego do 200*c piekarnika i piec 30 minut.Wyjąć upieczone i wystudzić zimne przekroić poziomo na połówki.
Krok 2 - Ptysie cytrynowe z ajerkoniakiem foto
3
Krem:

Cytrynę wyszorować szczoteczka sparzyć a nastepnie zetrzeć skórkę cytrynową i wycisnąć z niej sok. Zimną śmietanę wyciągnąć z lodówki przelać do wysokiej miski i ubić na sztywno mikserem ze śmietan fiksem, ubijając dolewać powoli ajerkoniak wlać sok z cytryny dodać skórkę cytrynową i dobrze wymieszać .


Przełożenie: Tak przygotowany krem włozyć do szprycy i wyciskać na połowie ciasta przykryć drugą połową ptysia i oprószyc grubo cukrem pudrem. Smacznego:)
Krok 3 - Ptysie cytrynowe z ajerkoniakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 03.08.2013 09:20
Takie ptysie to ja lubię :)
Barbara777 02.08.2013 21:43
fajniee wyglądają:)
Czarnula87 02.08.2013 15:56
zawsze chętnie zjem :))
Agata3 02.08.2013 15:46
Poproszę jednego! :]
Kasia35 02.08.2013 11:57
to nadzienie jest najlepsze :)
Magula 02.08.2013 11:15
uwielbiam ptysie, muszą być pyszne
Megg 02.08.2013 10:50
hmm wspaniałe ptysie
Mniam 02.08.2013 10:36
Bardzo podoba mi się nadzienie, biorę do księgi:)
Olga_SK 02.08.2013 09:54
Ptysie uwielbiam!! Twój pomysł na nadzienie jest mega smakowity :)
Konczi 02.08.2013 09:28
rewelacyjnie się prezentują - pyszne muszą być - zabieram :)
Renata9 02.08.2013 09:27
pyszne te ptysie, a jeszcze to nadzienie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak