Ptysie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    20 dkg
  • masło

    14 dkg
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • jaja

    5 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W dużym garnku zagotować wodę z masłem i solą. Odstawić z ognia i od razu wsypać całą przesianą mąkę energicznie rozcierając łyżką, aby nie było grudek.
Postawić ponownie garnek na niewielkim ogniu i ucierać. Gdy ciasto przeschnie i będzie odstawać od ścianek naczynia- zdjąć z ognia i zostawić do przestygnięcia.
Wówczas wbić jajko i dokładnie, wałkiem do ucierania wetrzeć je w ciasto.
Kolejno wbijać następne jajka uważając aby przed wbiciem następnego, poprzednie było idealnie wymieszane. Blachę posmarować tłuszczem lub wyłożyć folią aluminiową. Tłuszcz oprószyć mąką. Kłaść małą łyżeczką kulki ciasta lub wyciskać je z tuby w odległości co 5 cm, gdyż bardzo rosną w czasie pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika ( 200 ) stopni i piec ok. 30 min.
W czasie pieczenia otwierać kilkakrotnie drzwi piekarnika.
Ptysie powinny być lekkie, wyrośnięte i delikatnie zrumienione na jasnozłoty kolor.
Przekrojone można nadziewać różnymi kremami i posypywać cukrem-pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
treonina 30.08.2011 23:03
super! a jak pięknie wygląda!
sundaytn 26.05.2011 23:26
pycha
Krzysztof42 10.05.2011 14:37
słodkości

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat