Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 szklanka
margaryna 125 g
jaja 5 szt
mąka 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 3,2% 500 ml
budyń śmietankowy 1 opakowanie
margaryna 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie

Kroki postępowania

1
Wodę gotujemy, dodajemy margarynę. Gdy margaryna się rozpuści dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszamy. Gotujemy około 3 min.
Krok 1 - Ptysie foto
2
Gotowe ciasto przerzucamy do miski i studzimy. Następnie dodajemy jajka i miksujemy na jednolitą masę.
Krok 2 - Ptysie foto
3
Gotowe ciasto nakładamy łyżką lub rękawem cukierniczym na blachę. Jeden ptyś to około 1 łyżka ciasta.
Krok 3 - Ptysie foto
4
Pieczemy około 20-30 min w temp 180'
Krok 4 - Ptysie foto
5
Masa: W garnuszku gotujemy budyń według opakowania. Do miski wrzucamy margarynę i dodajemy partiami gotowy ostygnięty budyń. Miksujemy na jednolitą masę.
Krok 5 - Ptysie foto
6
Gotowe ptysie nadziewamy kremem i odstawiamy do lodówki aż masa stężeje. Smacznego!
Krok 6 - Ptysie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara777 22.01.2014 17:36
piękne ptysie
Iwona32 20.01.2014 12:42
uwielbiam ptysie pyszotka:)
teresa18 09.01.2014 21:50
Wysmienite
lara 09.01.2014 20:58
super deser!
irenka 09.01.2014 20:14
pyszne,uwielbiam ptysie
as28 09.01.2014 20:00
lubie ptysie
usmiech 09.01.2014 18:44
smaczne ptysie
Czyki 09.01.2014 18:30
Piękne ptysie, takie idealne i napewno smaczne:)
Jusiaa 09.01.2014 18:24
Pyszności, bardzo dobre
Konczi 09.01.2014 18:08
super ptysie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak