Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ptysie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 25 dag.
margaryna 10 dag.
woda 350 ml.
jajko 7 szt.
sól szczypta
cukier puder do posypania
tłuszcz do posmarowania blachy
cukier 0.5 szkl.
mleko 1 1/3 szkl.
cukier waniliowy 1.5 dag.
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
żółtko jajek 4 szt.
mleko 1/2 szkl.
margaryna 25 dag.

Przepis i sposób przygotowania na: ptysie

Wodę zagotowujemy z margaryną i solą.Gdy wrze dodajemy mąkę pszenną i bardzo energicznie mieszamy do momentu aż masa stanie się gładka i będzie odstawać od brzegów garnka.Następnie przekładamy do miski.Dodajemy kolejno po jednym jajku stale mieszając.Blachę posmarować tłuszczem.Formować z ciasta ptysie.Piec w temp.180 stopnii na złoty kolor.Do garnka wlać 0.5 szkl. mleka.Dodać mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną.Dobrze wymieszać.Następnie dodać żółtka i cukier waniliowy.Dobrze wymieszać.Wlać na gotujące się mleko(1 1/3 )z cukrem.Odstawiamy do wystygnięcia.Następnie zimną masę zmiksować z pokrojoną na kawałki margaryną.Gotowe ptysie przekrajać na pół w poprzek.Przekładać masą.Po wierzchu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mira85 05.01.2013 10:51
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak