Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptasie mleczko z truskawkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na piankę

galaretki cytrynowe 2 opak
mleko skondensowane niesłodzone 500 ml

Dodatkowo

biszkopty okrągłe 0,5 paczki
galaretka truskawkowa 2 opak
truskawki świeże

Przepis i sposób przygotowania na: Ptasie mleczko z truskawkami

Galaretki czerwone rozpuścić w 850 ml gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 0,5 l gotowanej wody, odstawić też do lekkiego stężenia.
Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić wzdłuż na połowę. Sam brzeg tortownicy, wyłożyć biszkoptami, środek zostawić pusty.
Pomiędzy biszkoptami, układać połówki truskawek. Dobrze schłodzone mleko, przelać do wysokiego naczynia, ubijać na wysokich obrotach, przez kilka minut. Następnie wlewać cienkim strumieniem galaretkę do mleka, ubijając jeszcze przez chwilę.
Wylać piankę do tortownicy, odstawić do stężenia do lodówki. Wierzch pianki udekorować przekrojonymi truskawkami, zalać tężejącą galaretką czerwoną, odstawić do lodówki na całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 10.08.2016 09:12
pyszne ciasto;)
adelajda 09.08.2016 11:00
dobre ciacho
Krzysztof15 09.08.2016 10:13
palce lizać
misia123410 09.08.2016 10:11
ale pyszności:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak