Sernik na zimno z białą czekoladą

Sernik na zimno z białą czekoladą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

To jest przepis na sernik na zimno z białą czekoladą na spodzie z herbatników czekoladowych. Na górze sernika jest galaretka z truskawkami. Pyszne ciasto bez pieczenia, które możesz zrobić także poza sezonem truskawkowym!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sernik na zimno z białą czekoladą na spodzie z herbatników czekoladowych:

  • masło

    45 gramów
  • czekolada biała

    2 tabliczki
  • cukier

    1 łyżka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżka
  • Laska wanilii

    1 sztuka
  • truskawki świeże

    4-5 sztuka
  • galaretka truskawkowa

    1 opakowanie
  • herbatniki czekoladowe

    135 gramów
  • twaróg sernikowy

    350 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Sernik na zimno z białą czekoladą

Zrób ten sernik na zimno - bez pieczenia - z dodatkiem białej czekolady. Dzięki niej masa jest aksamitna i ma słodki, smak. Ziarenka wanilii dodają sernikowi apetycznego aromatu i szlachetnego smaku. Spód z ciasteczek czekoladowych przełamuje delikatny smak masy serowej. Polecam!

Spód:

Ciasteczka przełożyć do blendera, dodać miękkie masło i zmiksować na mokry piasek. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować delikatnie masłem. Wysypać miksowane ciasteczka i uklepać je. Odłożyć do lodówki na około 30 minut.

Masa serowa:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuścić w wodzie i ostudzić.

Ser przełożyć do miski, dodać czekoladę (może być lekko ciepła) oraz ziarenka wanilii wydłubane z laski. Utrzeć mikserem. Dodać cukier i ponownie wymieszać mikserem. Cały czas mieszając cienkim strumieniem wlewać żelatynę i łączyć z masą. Gotową masę wylać na spód i odstawić do lodówki do stężenia.

Dekoracja:

Gdy masa serowa zastygnie galaretkę rozrobić w 250 ml wody i ostudzić. Truskawki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek. Pokroić w plasterki. Ułożyć na masie serowej i przymocować je za pomocą wykałaczek, aby podczas nalewania galaretki nie podeszły do góry. Zimną galaretkę stopniowo wylewać na sernik. Odstawić do stężenia i delikatnie wyjąć wykałaczki. Smacznego!

PS. Truskawki można zmiksować i dodać do galaretki lub pokroić w plastry i zalać galaretką - tak jak opisane wyżej.

Sernik z białej czekolady ma wykończenie z galaretki truskawkowej. Możesz pod nią ukryć pokrojone truskawki lub zmiksować je i dodać do galaretki w formie musu. Przepis na sernik na zimno z białą czekoladą, warto mieć na liście swoich letnich deserów, bo ciasto jest wyjątkowe!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Monia 07.02.2014 10:38
W takim ciemnym spodem jeszcze nie robiłam :)
patryska76 07.02.2014 10:23
Pyszny serniczek ;-)
monisia1977 07.02.2014 07:48
fajne ciacho
iziona 07.02.2014 07:35
Ja chcę takiego sernika i słoneczka
adelajda 07.02.2014 06:42
na pewno smaczny :)
Anna20 06.02.2014 23:55
wygląda na smaczny :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat