Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno z białą czekoladą
Zrób ten sernik na zimno - bez pieczenia - z dodatkiem białej czekolady. Dzięki niej masa jest aksamitna i ma słodki, smak. Ziarenka wanilii dodają sernikowi apetycznego aromatu i szlachetnego smaku. Spód z ciasteczek czekoladowych przełamuje delikatny smak masy serowej. Polecam!
Spód:
Ciasteczka przełożyć do blendera, dodać miękkie masło i zmiksować na mokry piasek. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować delikatnie masłem. Wysypać miksowane ciasteczka i uklepać je. Odłożyć do lodówki na około 30 minut.
Masa serowa:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuścić w wodzie i ostudzić.
Ser przełożyć do miski, dodać czekoladę (może być lekko ciepła) oraz ziarenka wanilii wydłubane z laski. Utrzeć mikserem. Dodać cukier i ponownie wymieszać mikserem. Cały czas mieszając cienkim strumieniem wlewać żelatynę i łączyć z masą. Gotową masę wylać na spód i odstawić do lodówki do stężenia.
Dekoracja:
Gdy masa serowa zastygnie galaretkę rozrobić w 250 ml wody i ostudzić. Truskawki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek. Pokroić w plasterki. Ułożyć na masie serowej i przymocować je za pomocą wykałaczek, aby podczas nalewania galaretki nie podeszły do góry. Zimną galaretkę stopniowo wylewać na sernik. Odstawić do stężenia i delikatnie wyjąć wykałaczki. Smacznego!
PS. Truskawki można zmiksować i dodać do galaretki lub pokroić w plastry i zalać galaretką - tak jak opisane wyżej.