Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenny chleb z soczewicą

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

soczewica czerwona 1 szklanka
woda ciepła 3 szklanki
mleko 1 szklanka
cukier 1 łyżeczka
drożdże świeże 50 g
mąka pszenna typ 650 1 kg
sól 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenny chleb z soczewicą

Kroki postępowania

1
Soczewicę przesypać do garnka, zalać szklanką wody, zagotować. Gotować prawie do miękkości, ostudzić (w czasie gotowania uważać, żeby soczewica się nie przypaliła).
Krok 1 - Pszenny chleb z soczewicą foto
2
Mąkę dokładnie wymieszać z solą.
Krok 2 - Pszenny chleb z soczewicą foto
3
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut.
Krok 3 - Pszenny chleb z soczewicą foto
4
Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, 2 szklanki wody i soczewicę. Wymieszać, zagnieść ciasto.
Krok 4 - Pszenny chleb z soczewicą foto
5
Ciasto wyrabiać ok. 10 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 5 - Pszenny chleb z soczewicą foto
6
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią. Ciasto przełożyć do foremki (ja przełożyłam do dwóch: małej keksówki i średniej tortownicy). Odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Krok 6 - Pszenny chleb z soczewicą foto
7
Chleb piec w 220 stopniach przez ok. 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Chleb piec kolejne 35-45 minut. Upieczony chlebek wyjąć z foremki, studzić na kratce.
Krok 7 - Pszenny chleb z soczewicą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Benita 11.07.2015 22:37
Wygląda przepysznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak