Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenny chleb z ostropestem na żytnim zakwasie

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

zakwas żytni 3 łyżki
mąka żytnia pełnoziarnista typ 2000 1/2 szklanki
woda ciepła 2/3 szklanki

Rozczyn drożdżowy

drożdże świeże 15 g
mleko ciepłe 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka

Ciasto właściwe

mąka pszenna typ 650 6 szklanek
ostropest mielony 3 czubate łyżki
sól 1 łyżka
płatki jęczmienne 1/2 szklanki
woda ciepła 1 szklanka
mleko ciepłe 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenny chleb z ostropestem na żytnim zakwasie

Kroki postępowania

1
Zaczyn z zakwasem: Wieczorem przełożyć zakwas do miski. Dodać do niego mąkę i wodę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na całą noc.
Krok 1 - Pszenny chleb z ostropestem na żytnim zakwasie foto
2
Rozczyn drożdżowy: Na drugi dzień drożdże rozetrzeć cukrem i mlekiem, odłożyć na kilkanaście minut.
Krok 2 - Pszenny chleb z ostropestem na żytnim zakwasie foto
3
Ciasto właściwe: Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Pszenny chleb z ostropestem na żytnim zakwasie foto
4
Do sypkich składników dodać wodę, mleko, rozczyn drożdżowy i zaczyn z zakwasem, wymieszać.
Krok 4 - Pszenny chleb z ostropestem na żytnim zakwasie foto
5
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 5 - Pszenny chleb z ostropestem na żytnim zakwasie foto
6
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Krok 6 - Pszenny chleb z ostropestem na żytnim zakwasie foto
7
Chleb piec w 250 stopniach z funkcją hydropieczenie przez ok. 25 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 15 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.
Krok 7 - Pszenny chleb z ostropestem na żytnim zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 15.08.2016 19:44
Smaczny, domowy chlebuś :-)
jagoda5913 15.08.2016 19:00
kolejny pyszny chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak