Pszenny chleb z oliwkami i foccacia

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Zaczyn:

  • aktywny zakwas pszenny

    30 g
  • woda

    180 g
  • * CIASTO WŁAŚCIWE:

  • czały zaczyn

    360 g
  • mąka pszenna pełnoziarnista

    90 g
  • sól

    2 łyzeczki
  • woda

    360 (ciepła)
  • oliwki czarne

    200 g
  • mąka chlebowa

    150 pszenna
  • mąka chlebowa

    630 pszenna
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zakwas pszenny musi być dokarmiony dzień wcześniej. Następnie 30 g zakwasu łączymy z mąką i wodą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 12-16 godzin na blacie kuchennym.

Po tym czasie:

Zaczyn połączyć z wodą, dodać pozostałe składniki oprócz oliwek i wyrabiać ręcznie ok 8-10 minut. Dodać oliwki i wyrobić tak aby połączyły się z ciastem. Nie będzie to łatwe, oliwki zręcznie uciekają z ciasta :)
Zostawić do wyrośnięcia, pod folią na 2,5 godziny. W tym czasie odgazować dwukrotnie, delikatnie rozciągając i składając. Podzielić ciasto na dwa małe bochenki lub uformować bochenek z 1100 g ciasta, a z pozostałych 500 g zrobić foccacię. Bochenek ma wyrastać w lodówce przez 12-18 godzin, lub 1-2 godziny w temperaturze pokojowej. Piec chleb na kamieniu lub wygrzanej dobrze blasze w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 15 minut z parą, a następnie bez pary w temperaturze 220 stopni jeszcze przez 15-20 minut.

Foccacię rozciągnąć na papierze do pieczenia. Nie powinna być tak cienka jak pizza. Posmarować powierzchnię obficie oliwą. Pozostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut, porobić wklęśnięcia końcem palców i piec na kamieniu lub na dobrze nagrzanej blasze (można zsunąć z papierem do pieczenia) w piekarniku nagrzanym do 230 stopni do czasu aż będzie rumiana i chrupiąca, ok. 20 minut.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1984 09.10.2013 13:57
Uwielbiam domowe pieczywo. Pysznie.
Kolorowa 09.10.2013 10:35
Ooo, a z góry jak ładnie wygląda.
Alex_M 09.10.2013 09:05
bardzo smaczny chleb :)
IwonaDD 09.10.2013 08:53
wspaniały chlebek!
Sroczka 08.10.2013 23:28
Bardzo smakowity chlebek.
babajaga1969 08.10.2013 23:11
smaczne pieczywo i jakie zdrowe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat