Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Pszenny chleb z oliwkami i foccacia

5.0
(15)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Z tego przepisu zrobisz chleb pszenny z oliwkami oraz foccacię, którą przygotowujemy z pozostałego ciasta.

Składniki:

Zaczyn:
aktywny zakwas pszenny
30 gramów
woda
180 gramów
* CIASTO WŁAŚCIWE:
zaczyn chlebowy
360 gramów
mąka pszenna pełnoziarnista
90 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
woda
360 gramów
oliwki czarne Smak
200 gramów
Sklep Prymat
mąka chlebowa
150 gramów
mąka chlebowa
630 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenny chleb z oliwkami i foccacia

Zakwas pszenny musi być dokarmiony dzień wcześniej. Następnie 30 g zakwasu łączymy z mąką i wodą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 12-16 godzin na blacie kuchennym.

Po tym czasie:

Zaczyn połączyć z wodą, dodać pozostałe składniki oprócz oliwek i wyrabiać ręcznie ok 8-10 minut. Dodać oliwki i wyrobić tak aby połączyły się z ciastem. Nie będzie to łatwe, oliwki zręcznie uciekają z ciasta :)

Zostawić do wyrośnięcia, pod folią na 2,5 godziny. W tym czasie odgazować dwukrotnie, delikatnie rozciągając i składając.

Chleb pszenny z oliwkami:

Podzielić ciasto na dwa małe bochenki lub uformować bochenek z 1100 g ciasta, a z pozostałych 500 g zrobić foccacię. Bochenek ma wyrastać w lodówce przez 12-18 godzin, lub 1-2 godziny w temperaturze pokojowej. Piec chleb na kamieniu lub wygrzanej dobrze blasze w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 15 minut z parą, a następnie bez pary w temperaturze 220 stopni jeszcze przez 15-20 minut.

Foccacia:
Foccacię rozciągnąć na papierze do pieczenia. Nie powinna być tak cienka jak pizza. Posmarować powierzchnię obficie oliwą. Pozostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut, porobić wklęśnięcia końcem palców i piec na kamieniu lub na dobrze nagrzanej blasze (można zsunąć z papierem do pieczenia) w piekarniku nagrzanym do 230 stopni do czasu aż będzie rumiana i chrupiąca, ok. 20 minut.


Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 09.10.2013 13:57
Uwielbiam domowe pieczywo. Pysznie.
Kolorowa 09.10.2013 10:35
Ooo, a z góry jak ładnie wygląda.
Alex_M 09.10.2013 09:05
bardzo smaczny chleb :)
IwonaDD 09.10.2013 08:53
wspaniały chlebek!
Sroczka 08.10.2013 23:28
Bardzo smakowity chlebek.
babajaga1969 08.10.2013 23:11
smaczne pieczywo i jakie zdrowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak