Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenny chleb z maślanką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda ciepła 2 szklanki
cukier 1/2 łyżki
drożdże świeże 50 g
otręby pszenne 150 g
mąka tortowa 5 szklanek
sól 1 czubata łyżka
maślanka 3/4 szklanki
olej 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenny chleb z maślanką

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru, odłożyć na kilkanaście minut.
Krok 1 - Pszenny chleb z maślanką foto
2
Mąkę dokładnie wymieszać z otrębami i solą.
Krok 2 - Pszenny chleb z maślanką foto
3
Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, olej i maślankę.
Krok 3 - Pszenny chleb z maślanką foto
4
Wszystko wymieszać i zagnieść. Ciasto wyrabiać 10-15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4 - Pszenny chleb z maślanką foto
5
Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto jeszcze raz szybko zagnieść i przełożyć do foremki (użyłam tortownicy o średnicy 27 cm). Odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Krok 5 - Pszenny chleb z maślanką foto
6
Chleb piec w 180 stopniach przez ok. 75 minut. Studzić na kratce.
Krok 6 - Pszenny chleb z maślanką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 15.03.2015 21:26
Pyszny domowy chlebek.
Alex_M 29.10.2014 12:31
świetny chlebek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak