Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenny chleb na zakwasie

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

zakwas pszenny 1/3 szklanki
mąka pszenna typ 750 chlebowa 1/2 szklanki
woda ciepła 1/2 szklanki

Ciasto właściwe

mąka pszenna typ 450 1 kg
woda ciepła 2,5 szklanki
sól 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenny chleb na zakwasie

Kroki postępowania

1
Zaczyn: Zakwas przełożyć do miski. Dodać do niego wodę i mąkę, dokładnie wymieszać, przykryć czystą ściereczką i odłożyć na ok. 10 godzin w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Pszenny chleb na zakwasie foto
2
Ciasto właściwe: Szklankę mąki odłożyć do podsypywania ciasta. Resztę mąki przesypać do miski, zalać wodą, wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć na ok. 1 godzinę.
Krok 2 - Pszenny chleb na zakwasie foto
3
Po tym czasie dodać sól i cały zaczyn. Zagnieść.
Krok 3 - Pszenny chleb na zakwasie foto
4
Ciasto wyrabiać ok. 10 minut.
Krok 4 - Pszenny chleb na zakwasie foto
5
Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 4 godziny. Co godzinę ciasto odgazować, zagniatając jego brzegi do środka i podsypując delikatnie mąką.
Krok 5 - Pszenny chleb na zakwasie foto
6
Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części. Dwa sitka wyłożyć czystymi ściereczkami, obficie posypać mąką. Z obu części ciasta delikatnie uformować kulę, zagniatając brzegi do środka. Ciasto przełożyć na ściereczki w sitkach gładką stroną do dołu, przykryć i odłożyć na 2-2,5 godziny do wyrośnięcia.
Krok 6 - Pszenny chleb na zakwasie foto
7
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 7 - Pszenny chleb na zakwasie foto
8
Piekarnik nastawić na hydropieczenie (lub na dno piekarnika wrzucić kilka kostek lodu). Chleb piec w 250 stopniach przez 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Chleb piec kolejne 30 minut. Upieczony chleb studzić na kratce.
Krok 8 - Pszenny chleb na zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 16.07.2015 09:28
Super chlebek
ben-ka 15.07.2015 21:52
Takie pieczywko bardzo lubię.
Alex_M 15.07.2015 19:57
super chlebek :)
dom-agi 15.07.2015 19:39
Domowe pieczywo najlepsze!
Ewa Wojtaszko 15.07.2015 15:59
uwielbiam domowy chlebek :)
Renata9 15.07.2015 15:23
Uwielbiam takie chlebki :-)
Janina 15.07.2015 15:20
Wspaniały swojski chlebek;)
Sroczka 15.07.2015 14:52
Ależ ten chlebek przepysznie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak