Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pszenne bułeczki na zakwasie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn: 200 g
mąka pszenna 500 g (typ 650)
mąka pszenna razowa 100 g (typ 2000)
roztopione masło 45 g
sól 1 łyżeczka
miód 1 łyżeczka
drożdże świeże 20 g
woda letnia 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: pszenne bułeczki na zakwasie

Zaczyn: około 50 g aktywnego zakwasu pszennego „karmimy” trzykrotnie (co około 8 godzin) mąką pszenną razową (3 razy po 35 g mąki i 35 ml wody). Na ciasto odkładamy 200 g zaczynu, a resztę chowamy do lodówki na następny wypiek.

Ciasto na bułeczki: przygotuj zaczyn drożdżowy – pokrusz do miseczki drożdże, dodaj szczyptę cukru i mąki, zalej 50 ml ciepłej wody i odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Następnie do miski przesiej obie mąki, zwykłą i razową, roztop masło i w pozostałej letniej wodzie (250 ml) rozpuść łyżeczkę miodu. Kiedy zaczyn drożdżowy będzie gotowy wymieszaj wszystkie składniki w misce na gładkie ciasto, które będzie odchodziło od ręki (około 10 minut wyrabiania). Odstaw, by podwoiło objętość. Po tym czasie uformuj bułeczki (wyszło mi 11 sztuk po 100-105 g), ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozwól podrosnąć pod czystą ściereczką, gdy będziesz nagrzewać piekarnik. Podrośnięte bułeczki posmaruj wodą i posyp np. makiem, piecz przez około 20 minut w 200 stopniach.

Przepis z mojego bloga http://agatagotuje.pl

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madziela 17.04.2015 16:06
zaraz sie poplaczę jesli bede tak dluzej sie im przygladac na zdjeciu :) takie rumiane.
rutynka 22.12.2012 11:18
wysmienite
rutynka 22.12.2012 11:18
wysmienite
Monika-twin 15.12.2012 17:39
fajne
Sylwia56
Sylwia56 15.12.2012 13:52
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak