Przepis i sposób przygotowania na: pszenne bułeczki na zakwasie
Ciasto na bułeczki: przygotuj zaczyn drożdżowy – pokrusz do miseczki drożdże, dodaj szczyptę cukru i mąki, zalej 50 ml ciepłej wody i odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Następnie do miski przesiej obie mąki, zwykłą i razową, roztop masło i w pozostałej letniej wodzie (250 ml) rozpuść łyżeczkę miodu. Kiedy zaczyn drożdżowy będzie gotowy wymieszaj wszystkie składniki w misce na gładkie ciasto, które będzie odchodziło od ręki (około 10 minut wyrabiania). Odstaw, by podwoiło objętość. Po tym czasie uformuj bułeczki (wyszło mi 11 sztuk po 100-105 g), ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozwól podrosnąć pod czystą ściereczką, gdy będziesz nagrzewać piekarnik. Podrośnięte bułeczki posmaruj wodą i posyp np. makiem, piecz przez około 20 minut w 200 stopniach.
Przepis z mojego bloga http://agatagotuje.pl