Pstrąg z sosem cytrynowym

Pstrąg z sosem cytrynowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pstrąg patroszony

    1 szt.
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • natka kolendry

    2 gałązki
  • cebula

    1/2 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • sól

    do smaku
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • bulion warzywny

    3/4 szklanki
  • mleko

    1/2 szklanki
  • żółtko jajek

    1 szt.
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • cukier

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pstrąg z sosem cytrynowym foto
Pstrąga myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Rybę nacieramy posiekaną cebulą, drobno pokrojonym czosnkiem, solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę i czosnek wkładamy do środka ryby, razem z natką pietruszki i kolendrą (zioła najlepiej zgnieść w dłoniach, żeby uwolnić aromat). Rybę „fastrygujemy” patyczkiem do szaszłyków i wstawiamy co najmniej na godzinę do lodówki.
Układamy pstrąga na jednej połowie pergaminu. Jeśli kupimy gotowy pergamin do smażenia, trzeba użyć dwóch kawałków.
Krok 2 - Pstrąg z sosem cytrynowym foto
Rybę przykrywamy drugą połówką pergaminu i przekładamy na patelnię grillową. Smażymy po około 8 minut z każdej strony. Dzięki pergaminowi pstrąg nie rozpadnie się przy obracaniu.
Krok 3 - Pstrąg z sosem cytrynowym foto
Sos cytrynowy robi się dość szybko. Można to zrobić podczas smażenia pstrąga. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i dokładnie mieszamy. Dolewamy bulion, mieszamy i dolewamy mleko i żółtko. Po wymieszaniu podgrzewamy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Można jeszcze dodać startą skórkę z cytryny, jeśli mamy cytryny niepryskane. Nie polecam dodawania skórki z woskowanych cytryn – jest gorzka.
Pstrąga delikatnie przekładamy na talerz i polewamy sosem cytrynowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszkalider 15.02.2013 08:54
pyszności
bietka 08.02.2013 11:03
wygląda bardzo smacznie
-Natka- 01.12.2012 16:09
uwielbiam pstrąga, ale w ten sposób jeszcze go nie przyrządzałam, warto to wypróbować :)
Gotuj z Misiem 01.12.2012 11:11
był pyszny:)
Paolcia 01.12.2012 10:52
pięknie przystrojony
aisoglam 01.12.2012 10:08
świetnie wygląda, pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
sara1 01.12.2012 08:34
pięknie wygląda
Mysiunia 01.12.2012 07:48
dobrze przyrządzony, wspaniale podany - rewelacja!
Beata61 30.11.2012 23:49
ach te rybki, super!
Cukiereczek13 30.11.2012 23:44
pychotka ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat