Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pstrąg z sosem cytrynowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pstrąg patroszony 1 szt.
natka pietruszki 1/2 pęczka
natka kolendry 2 gałązki
cebula 1/2 szt.
czosnek 1 ząbek
sól do smaku
masło klarowane 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
bulion warzywny 3/4 szklanki
mleko 1/2 szklanki
żółtko jajek 1 szt.
sok z cytryny 3 łyżki
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg z sosem cytrynowym

Kroki postępowania

1
Pstrąga myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Rybę nacieramy posiekaną cebulą, drobno pokrojonym czosnkiem, solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę i czosnek wkładamy do środka ryby, razem z natką pietruszki i kolendrą (zioła najlepiej zgnieść w dłoniach, żeby uwolnić aromat). Rybę „fastrygujemy” patyczkiem do szaszłyków i wstawiamy co najmniej na godzinę do lodówki.
Układamy pstrąga na jednej połowie pergaminu. Jeśli kupimy gotowy pergamin do smażenia, trzeba użyć dwóch kawałków.
Krok 1 - Pstrąg z sosem cytrynowym foto
2
Rybę przykrywamy drugą połówką pergaminu i przekładamy na patelnię grillową. Smażymy po około 8 minut z każdej strony. Dzięki pergaminowi pstrąg nie rozpadnie się przy obracaniu.
Krok 2 - Pstrąg z sosem cytrynowym foto
3
Sos cytrynowy robi się dość szybko. Można to zrobić podczas smażenia pstrąga. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i dokładnie mieszamy. Dolewamy bulion, mieszamy i dolewamy mleko i żółtko. Po wymieszaniu podgrzewamy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Można jeszcze dodać startą skórkę z cytryny, jeśli mamy cytryny niepryskane. Nie polecam dodawania skórki z woskowanych cytryn – jest gorzka.
Pstrąga delikatnie przekładamy na talerz i polewamy sosem cytrynowym.
Krok 3 - Pstrąg z sosem cytrynowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszkalider 15.02.2013 08:54
pyszności
bietka 08.02.2013 11:03
wygląda bardzo smacznie
-Natka- 01.12.2012 16:09
uwielbiam pstrąga, ale w ten sposób jeszcze go nie przyrządzałam, warto to wypróbować :)
Gotuj z Misiem 01.12.2012 11:11
był pyszny:)
Paolcia 01.12.2012 10:52
pięknie przystrojony
aisoglam 01.12.2012 10:08
świetnie wygląda, pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
sara1 01.12.2012 08:34
pięknie wygląda
Mysiunia 01.12.2012 07:48
dobrze przyrządzony, wspaniale podany - rewelacja!
Beata61 30.11.2012 23:49
ach te rybki, super!
Cukiereczek13 30.11.2012 23:44
pychotka ;)
Patrycja25 30.11.2012 22:45
pycha
sylwia / sytofala 30.11.2012 22:40
piękny:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak