Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pstrąg w ziołach z pieczarkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pstrąg 4 filety
pieczarki - kapelusze 15 dag
cebula
wino białe wytrawne 1/2 szkl
śmietana 12% 1/2 szkl
olej rzepakowy 3 łyżki
ogórek zielony
szczypiorek posiekany 1 łyżka
trybula posiekana 1 łyżka
estragon 1 łyżka
natka pietruszki 1 łyżka
gorąca woda 1 szkl
sól
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg w ziołach z pieczarkami

Pieczarki starannie oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, posiekać. Filety z pstrąga umyć, osączyć, lekko posolić, posypać przyprawą do ryb. Przykryć, wstawić do lodówki na godzinę. Ogórek obrać. Na głębokiej patelni mocno rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać pieczarki, podsmażyć 5 minut. Wlać wino. Zagotować. Dodać filety, patelnię przykryć, na małym ogniu dusić rybę przez 10 minut. Z obranego ogórka wycinać kulki ostrą łyżeczką, gotować 5 minut w szklance lekko osolonej, gorącej wody, wyjąć łyżką cedzakową, wodę zachować. Rybę zdjąć z patelni, przykryć, wstawić do średnio gorącego piekarnika na 10 minut. Sos z patelni przecedzić, dodać wywar z gotowania ogórków, gotować na małym ogniu 5 minut, zdjąć z ognia, przyprawić do smaku białym pieprzem. Dodać śmietanę i posiekane zioła, wymieszać. Filety wyjąć z piekarnika, zalać gorącym sosem, tuz przed podaniem udekorować kulkami ogórka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak