Pstrąg tęczowy pieczony z masłem koperkowo-czosnkowym

Pstrąg tęczowy pieczony z masłem koperkowo-czosnkowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pstrąg

    2 szt
  • masło

    2 łyżki
  • koperek

    1/2 pęczka
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • tymianek

  • cytryna

    6 plasterków
  • ząbki czosnku

    3 szt
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pstrąg tęczowy pieczony z masłem koperkowo-czosnkowym

Kroki postępowania

Krok 1 - Pstrąg tęczowy pieczony z masłem koperkowo-czosnkowym foto
Koperek i tymianek umyć, osuszyć i posiekać.Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do miseczki z koperkiem. Dodać masło w temperaturze pokojowej i przyprawy, wszystko razem za pomocą widelca bardzo dobrze wymieszać.
Krok 2 - Pstrąg tęczowy pieczony z masłem koperkowo-czosnkowym foto
Pstrągi oczyścić z łusek i wnętrzności, odciąć łby, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Całą rybę obsypać solą i pieprzem. Następnie na każdej z ryb zrobić po ok. 5 nacięć ostrym nożem z obu stron. W każde nacięcie nałożyć delikatnie masło .
Krok 3 - Pstrąg tęczowy pieczony z masłem koperkowo-czosnkowym foto
Pozostałe masło nałożyć do środka ryb. Do środka ryb włożyć również po 2 plasterki cytryn i po jednym na wierzchu każdej ryby. Ryby zawinąć w folię aluminiową. Piec w nagrzanym do 200 st C piekarniku przez 35-40 minut. Smacznego!
Joanna Kryla
Delikatna , lekka ryba o smaku koperku, masła i czosnku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Joanna Kryla 01.02.2018 12:09
Dziękuję wszystkim za miłe komentarze:)
Edita 02.06.2017 10:57
pyszna rybka
pestka 26.05.2017 20:29
bardzo smaczny obiad
Wiesława1 26.05.2017 20:17
Pysznie wygląda
jan_mag 26.05.2017 18:20
uwielbiam takie!
Janina 25.05.2017 22:13
Pyszności;))
Bernadeta1 25.05.2017 20:03
smaczna rybka
halina17 25.05.2017 19:46
Dobra rybka :)
anka1988 25.05.2017 13:49
uwielbiam takie aromatyczne rybki
jagoda5913 25.05.2017 13:31
pyszna rybka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat