Pstrąg na niebiesko.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pstrąg

    1 szt
  • woda

    500 ml
  • ocet

    2 łyżki
  • wino czerwone wytrawne

    250 ml
  • marchew

    2 szt
  • seler korzeniowy

    0,5 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • sól, pieprz

  • białko

    1 szt
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka wlać wodę, wino,ocet, obraną i umytą włoszczyznę, liść, ziele angielskie, sól i odrobinę pieprzu. Gotować 15 minut.
Podczas gotowania wywaru, pstrąga wyfiletować, umyć i nadać mu kształt w jakim go chcemy podać, pomagając przy tym sobie np. patyczkiem do szaszłyków, nicią kucharską, wykałaczkami.
Po ugotowaniu nadanie naszej rybce kształtu nie będzie już możliwe.
Po 15 minutach gotowania wywaru, włożyć do niego ukształtowaną przez nas rybkę, która natychmiast nabierze błękitnego koloru.
Gotować jeszcze 30 minut na bardzo małymogniu, nie dopuszczając do wrzenia.
Następnie wyjąć pstrąga na pólmisek, udekorować.
Z wywaru wyjąć warzywa. Wywar sklarować, przecedzić przez sito wyłożone gazą.
Dodać żelatynę. Potrzebna ilość musimy odmierzyć sami. Zależy to od ilości pozostałego wywaru i producenta żelatyny.
Udekorowanego pstrąga zalać tężejącą galaretą.
Dokładny opis klarowania na blogu http://edicook.blogspot.com/2013/01/osos-w-galarecie.html

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 20.05.2015 16:31
A to ciekawe :)
Małgorzata9 06.10.2013 20:50
wygląda bajecznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat