Pstrąg faszerowany szpinakiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na szpinak

  • szpinak świeży lub mrożony

    450 g
  • cebula

    1-2 szt
  • czosnek ząbki

    3 szt
  • pomidory suszone Smak

    5-6 szt
  • ser feta

    100 g
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • oliwa

    1-2 łyżki

Składniki na rybę

  • pstrąg patroszony

    2 szt
  • cytryna

    1/2 szt
  • czosnek ząbki

    2 szt
  • masło

    20 g
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • olej

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pstrąg faszerowany szpinakiem foto
Przygotowanie szpinaku:
Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i podsmażamy. Następnie dodajemy szpinak, zmniejszamy temperaturę smażenia (szpinak powinien się dusić) co jakiś czas mieszając czekamy aż odparuje cała woda. Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, suszone pomidory pokrojone w kostkę oraz pokruszony ser feta. Całość chwilę podsmażamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 2 - Pstrąg faszerowany szpinakiem foto
Przygotowanie ryby:
Pstrągi myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy wewnątrz sokiem z ½ cytryny, solimy i pieprzymy. Masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i nacieramy wewnątrz pstrągi. Na 30 minut wstawiamy do lodówki. Po tym czasie do środka każdej ryby wkładamy przygotowany wcześniej szpinak.
Krok 3 - Pstrąg faszerowany szpinakiem foto
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. 2 kawałki foli aluminiowej smarujemy olejem i układamy na nich pstrągi. Szczelinie zamykamy i pieczemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie otwieramy folie i podpiekamy jeszcze ok. 3 minut.

Tak przygotowane pstrągi podałam z pozostałym szpinakiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dollce 15.04.2015 22:08
Fantastyczna rybka
Kolorowa 13.04.2015 21:55
Super taka rybka !
ania2610 12.04.2015 17:59
wygląda przepysznie!
ilka01 12.04.2015 16:31
pyszności :)
marzut 12.04.2015 16:19
super przepis
mzap88 12.04.2015 14:37
rewelacja!!!!
Ania67 12.04.2015 13:44
Z chęcią bym zjadła
Krzysztof15 12.04.2015 13:19
bardzo lubie
Małgorzata Pin 12.04.2015 12:58
Smakowita i zdrowa rybka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat