Pstrąg duszony w białym winie

Pstrąg duszony w białym winie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pstrąg patroszony

    2 szt
  • wino białe wytrawne

    1 szkl
  • Papryka słodka mielona Prymat

  • czosnek

    4 ząbki
  • koperek

    5 gałązek
  • tymianek

  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • cytryna

    1/2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pstrąga oczyścić z łusek i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rybę natrzeć solą, pieprzem, papryką i tymiankiem.
Przygotować żaroodporne naczynie, w którym będziemy dusili rybę.
Do wnętrza ryby włożyć koper i czosnek pokrojony w plastry. Na wierzchu pstrąga ułożyć plastry cytryny.
Zalać wszystko białym, wytrawnym winem i wrzucić na wierzch kawałki masła.
Naczynie zamknąć, lub przykryć folią aluminiową i wstawić danie do nagrzanego piekarnika na ok 20 min.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat