Przepis i sposób przygotowania na: Przysmak z kurczaka
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 400 g pieczarek
- 2 serki topione śmietankowe
- 3 cebule
- 500g śmietany 30%
- 2 łyżeczki posiekanego koperku
- przyprawa uniwersalna typu Vegeta
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Piersi umyć, pokroić w plasterki i podsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Cebule obrać i zeszklić na osobnej patelni. Piersi z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Smażyć je do momentu, aż się zrumienią. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i przełożyć do większego garnka. Dodać serki topione i koperek, dusić pod przykryciem około 15 min. Na końcu wlać śmietanę, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i .
Podawać z pieczywem na ciepło lub na zimno.