Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
czereśnie
600 g, -
przyprawy
goździki 3 szt, -
cynamon Prymat
1/2 łyżeczki -
sól
szczypta, -
cukier
2 łyżki, -
mąka
1 łyżka, -
śmietana 30%
1/2 szkl, -
groszek ptysiowy
Przepis i sposób przygotowania Przysmak z czereśni
Następnie usunąć pestki.
Wodę zagotował razem z goździkami,cynamonem i cukrem.
Dodać czereśnie,gotować około 10 minut.
Po tym czasie przecedzić i zagotować ponownie.
Mąkę wymieszać w małej ilości zimnej wody i zagęścić zupę.
Zupę wystudzić włożyć do lodówki do schłodzenia.na 2 -3 godziny.
Podawać z śmietaną oraz groszkiem ptysiowy.
Ozdobić kawałkami czereśni.
Komentarze (4)