Przepyszne żeberka z dodatkiem miodu i piwa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na żeberka w miodzie i i piwku

  • żeberka wieprzowe

    1 kg
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • Pieprz biały mielony Prymat

    1 szczypta
  • piwo

    200 ml

Marynata :

  • miód płynny

    3 łyżki
  • keczup łagodny

    4 łyżki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie:

Żeberka najpierw wkładam do wody by wymoczyły się ( godzinka starczy) .
Następnie wyjmuje z wody i osuszam papierowym ręcznikiem.
Po osuszeniu nacieram sola i pieprzem .
Teraz smażę z obu stron na oleju ( używam rzepakowego )


Przygotowanie marynaty:

Do miski przełożyłam miód keczup , dodałam sprasowany czosnek .
Wycisnęłam sok z cytryny i dodałam , posypałam papryką słodką i ostrą.
Na końcu dodałam sos sojowy.
Żeberka przestudzone przełożyłam do garnka , wlałam do niego marynatę i wstawiłam na całą noc do lodówki. (żeberka przejdą marynatą)
Następnego dnia zaczynamy dusić żeberka w marynacie .
Teraz dopiero wlewamy piwko :)
Gotuję do momentu, aż żeberka będą odchodzić od kości , zajmuje to nawet z 2 godzinki na wolnym ogniu :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 12.08.2015 08:02
z pewnością pyszne
Wacław 11.08.2015 13:19
na pewno pyszne takie lubię
Mniam 11.08.2015 11:22
Pysznie przygotowane żeberka i ta marynata - palce lizać.
agaK. 11.08.2015 11:09
Naprawdę świetne.
gosia561 11.08.2015 10:23
ale złociste mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat