Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe
Mąkę mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. W drugiej misce ucieramy jajka z brązowym cukrem, dodajemy olej i miksujemy na jednolitą masę. Marchew ścieramy na tarcie o dużych oczkach mieszamy z drobno posiekanymi orzechami, przyprawą do pierników, skórka i sokiem z pomarańczy. Do masy jajecznej stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy marchew i dokładnie wszystko mieszamy. Okrągłą tortownicę o średniku ok. 25-27 cm smarujemy masłem, spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy do tortownicy i wstawiamy na ok. 60 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy.
Zimne ciasto przekrawamy na pół i przekładamy wiśniowym dżemem.
Przygotowanie kremu pomarańczowego:
W misce ucieramy serek mascarpone z cukrem pudrem, sokiem i skórką z pomarańczy. Kremem nakładamy na wierzch i boki ciasta. Posypujemy drobno posiekanymi orzechami.
Ciasto przechowujemy w lodówce.