Ciasto marchewkowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • mąka tortowa

    340 g
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • soda oczyszczona

    1/2 łyżeczki
  • przyprawa do piernika

    1 1/2 łyżeczki
  • olej

    260 ml
  • cukier brązowy

    300 g
  • jajka

    4 szt (duże)
  • marchewka

    450 g
  • orzechy włoskie siekane

    100 g
  • skórka pomarańczowa

    1 szt
  • sok z pomarańczy

    1 szt

Składniki na krem pomarańczowy

  • serek mascarpone

    500 g
  • cukier puder

    50 g
  • skórka pomarańczowa

    1 szt
  • sok z pomarańczy

    1 szt

Dodatkowo

  • orzechy włoskie siekane

    120 g
  • dżem wiśniowy

    1 słoik
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta:
Mąkę mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. W drugiej misce ucieramy jajka z brązowym cukrem, dodajemy olej i miksujemy na jednolitą masę. Marchew ścieramy na tarcie o dużych oczkach mieszamy z drobno posiekanymi orzechami, przyprawą do pierników, skórka i sokiem z pomarańczy. Do masy jajecznej stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy marchew i dokładnie wszystko mieszamy. Okrągłą tortownicę o średniku ok. 25-27 cm smarujemy masłem, spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy do tortownicy i wstawiamy na ok. 60 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy.

Zimne ciasto przekrawamy na pół i przekładamy wiśniowym dżemem.

Przygotowanie kremu pomarańczowego:
W misce ucieramy serek mascarpone z cukrem pudrem, sokiem i skórką z pomarańczy. Kremem nakładamy na wierzch i boki ciasta. Posypujemy drobno posiekanymi orzechami.

Ciasto przechowujemy w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (37)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
AsiaaK 13.09.2017 23:27
chetnie bym zjadła :)
IZABELA29 23.05.2017 22:33
Uwielbiam :D
[email protected] 15.02.2017 23:10
Zachwycające
marta1371 04.02.2017 20:23
Łatwe i smaczne ciasto
GeneracjaXYZ 25.11.2016 21:35
Moje pierwsze marchewkowe będzie z Twojego przepisu:)
Jolanta40 20.10.2016 16:47
uwielbiam ciasto marchewkowe, a to wygląda pięknie
[email protected] 09.10.2016 23:52
Przemycone warzywo
kloruś 02.10.2016 09:48
fantastyczna propozycja!
trufelek 13.09.2016 06:17
Pyszności! :)
gosia1988 10.08.2016 22:24
Lubię takie ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat