odc. 11 Doradca Smaku

Różne smakołyki: Doradca Smaku III, odc. 11: Ciasto marchewkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • marchew

    1,2 kg
  • jajka

    8 szt.
  • śmietana kremówka

    300 ml (36%)
  • cebula

    2 szt.
  • oliwa

Do smaku

  • Kolendra cała Prymat

  • gałka muszkatołowa mielona

  • imbir mielony

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Różne smakołyki: Doradca Smaku III, odc. 11: Ciasto marchewkowe foto
Marchew obieramy, kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy do garnka z zimną, osoloną wodą. Gotujemy do miękkości (około 10 – 15 minut). Po ugotowaniu przekładamy na sito, aby odsączyć nadmiar wody.
Krok 2 - Różne smakołyki: Doradca Smaku III, odc. 11: Ciasto marchewkowe foto
Jajka wbijamy do miski. Dodajemy niewielką ilość soli oraz świeżo zmielonego pieprzu kolorowego. Chwilę miksujemy. Następnie wlewamy śmietanę i jeszcze chwilę miksujemy.
Krok 3 - Różne smakołyki: Doradca Smaku III, odc. 11: Ciasto marchewkowe foto
Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek. Dodajemy kilka ziaren kolendry.
Krok 4 - Różne smakołyki: Doradca Smaku III, odc. 11: Ciasto marchewkowe foto
Podsmażoną cebulkę przekładamy do blendera, dodajemy odsączoną marchew i blendujemy. Przyprawiamy imbirem, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
Krok 5 - Różne smakołyki: Doradca Smaku III, odc. 11: Ciasto marchewkowe foto
Masę marchewkową łączymy w misce z jajkami i śmietaną. Całość możemy przyprawić dodatkowo do smaku solą oraz pieprzem.
Krok 6 - Różne smakołyki: Doradca Smaku III, odc. 11: Ciasto marchewkowe foto
Masę przekładamy do natłuszczonej formy do pieczenia, do około ¾ jej wysokości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C przez około 40 minut.
Krok 7 - Różne smakołyki: Doradca Smaku III, odc. 11: Ciasto marchewkowe foto
Na 10 minut przed wyjęciem wyjmujemy ciasto z piekarnika i przykrywamy folią aluminiową, żeby nasze ciasto nie przypiekło się za bardzo, ale zachowało ładny, marchewkowy kolor.
Krok 8 - Różne smakołyki: Doradca Smaku III, odc. 11: Ciasto marchewkowe foto
Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika i podajemy. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 26.03.2018 19:40
Może kiedyś spróbuję...
Monika-twin 23.09.2016 20:20
Smaczny kremik.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat