Przepis dnia IV, odc. 32: Pieczony okoń w plastrach boczku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • okoń

    2 tuszki
  • boczek

    kilka plastrów
  • ziemniaki młode

    6-8 szt.
  • Kapusta kwaszona z marchewką

  • cytryna

    1 szt.
  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

  • olej rzepakowy

  • masło

    4 łyżki
  • Kminek cały Prymat

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 32: Pieczony okoń w plastrach boczku foto
Ryby dokładnie czyścimy i obcinamy płetwy. Oprószamy w środku przyprawą do ryb.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 32: Pieczony okoń w plastrach boczku foto
Do środka wkładamy po łyżce masła i owijamy okonia w plastry boczku. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju rzepakowego i układamy na rozgrzany olej okonia. Smażymy po ok. 1 minuty z każdej strony.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 32: Pieczony okoń w plastrach boczku foto
Następnie przekładamy rybę do naczynia żaroodpornego. Ugotowane młode ziemniaki kroimy na pół i wrzucamy na patelnię po okoniu. Ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemniaków.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 32: Pieczony okoń w plastrach boczku foto
Podsmażone przez krótki czas ziemniaki dokładamy naczynia obok ryby i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 32: Pieczony okoń w plastrach boczku foto
Wrzucamy kminek do suchego garnka i przez chwilę go prażymy, dokładamy masło oraz chili pieprz cayenne, a następnie dokładamy kapustę. Dusimy kapustę przez minimum 20 minut.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 32: Pieczony okoń w plastrach boczku foto
Na talerzu układamy rybę z ziemniaczkami i kapustą. Na wierzch ścieramy skórkę z cytryny, skrapiamy sokiem z cytryny oraz sosem powstałym w trakcie pieczenia.

Doradca Smaku
Kminek świetnie pasuje do kapusty. Jeżeli chcemy wydobyć z kminku jeszcze więcej aromatu możemy go uprażyć na patelni. Dodatkowo możemy również zaostrzyć smak kapusty dodając do prażonego kminku szczyptę chili pieprz cayenne.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka-87-25 06.04.2017 15:02
bardzo smaczna ryba ładnie podana
IZABELA29 18.11.2016 19:00
Doskonale przygotowane
IZABELA29 18.08.2016 19:33
pyszna rybka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat