Przepis i sposób przygotowania na: Przekładaniec Zewy
Kroki postępowania
Podgrzewając na małym ogniu doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając.
Gdy się zagotuje wsypać mąkę i cały czas mieszając gotować do momentu aż ciasto zrobi się świecące i odejdzie od ścianek garnka.
Następnie ciasto wyjąć na blat, podsypać mąką i chwile wyrabiać.
Na wymiar blaszki ( u mnie 21 x 25 cm ale proponuję odrobinę większą ) dociąć 6 papierów do pieczenia i na środek położyć jeden kawałek ciasta.
Postępować tak z każdą częścią ciasta, jeżeli zostanie nam jakiś nadmiar z odcięcia możne też je rozwałkować, upiec i potem zetrzeć na wierzch ciasta.
Placki z papierem wkładać osobno do blaszki i
Placki wystudzić.
W misce utrzeć miękkie masło z cukrem i cały czas mieszając wlewać małym strumieniem mleczko o temperaturze pokojowej.
Ostatni ma być placek.
Ciasto posypać cukrem pudrem.
Przed podaniem pokroić w romby.