Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekładaniec Zewy

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

jajko 2 szt
cukier 1/2 szk
margaryna kostka 125 g
miód płynny 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
mąka tortowa 2 szk

masa

mleko skondensowane niesłodzone 1 puszka
cukier 2 łyżki
masło 250 g

dodatkowo

cukier puder 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Przekładaniec Zewy

Kroki postępowania

1
W garnku umieścić jajka, margarynę, cukier, miód, sodę i sól.
Podgrzewając na małym ogniu doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając.
Gdy się zagotuje wsypać mąkę i cały czas mieszając gotować do momentu aż ciasto zrobi się świecące i odejdzie od ścianek garnka.
Następnie ciasto wyjąć na blat, podsypać mąką i chwile wyrabiać.
Krok 1 - Przekładaniec Zewy foto
2
Podzielić je na 6 części i włożyć do garnka, zakryć pokrywką ponieważ ciasto ma być ciepłe.
Na wymiar blaszki ( u mnie 21 x 25 cm ale proponuję odrobinę większą ) dociąć 6 papierów do pieczenia i na środek położyć jeden kawałek ciasta.
Krok 2 - Przekładaniec Zewy foto
3
Przykryć sobie papierem do pieczenia i wałkować cienkie placki na wielość dociętego papieru.
Postępować tak z każdą częścią ciasta, jeżeli zostanie nam jakiś nadmiar z odcięcia możne też je rozwałkować, upiec i potem zetrzeć na wierzch ciasta.
Placki z papierem wkładać osobno do blaszki i
Krok 3 - Przekładaniec Zewy foto
4
piec na złoto brązowy kolor w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Placki wystudzić.
Krok 4 - Przekładaniec Zewy foto
6

W misce utrzeć miękkie masło z cukrem i cały czas mieszając wlewać małym strumieniem mleczko o temperaturze pokojowej.
Krok 5 - Przekładaniec Zewy foto
7
Na papierze do pieczenia położyć jeden placek,
Krok 6 - Przekładaniec Zewy foto
8
posmarować go warstwą masy i
Krok 7 - Przekładaniec Zewy foto
9
tak postępować do wykończenia placków i masy.
Ostatni ma być placek.
Ciasto posypać cukrem pudrem.
Przed podaniem pokroić w romby.
Krok 8 - Przekładaniec Zewy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 11.03.2017 20:32
wygląda apetycznie
benka 12.04.2016 17:46
Wygląda obiecująco, zapiszę sobie przepis :)
KORAL 12.04.2016 13:50
Też chętnie kawałeczek zabiorę :)
wwwiolka 12.04.2016 10:36
Bardzo fajny przepis.
Madzai 12.04.2016 09:19
Chętnie bym spróbowała kawałeczek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak