Ali

Przekładaniec drobiowo-wieprzowy z szynkowara

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • podudzia z kurczaka

    1,5 kg
  • szynka wieprzowa

    300 gram
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • cebula

    1/2 sztuki (lub 1 mała)
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1,5 łyżeczki
  • natka pietruszki

    1 łyżka (suszona)
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

  • pieprz

  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Mięso z szynki mielimy lub kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy majeranek, 1 łyżeczkę żelatyny, podsmażoną cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem i dobrze wyrabiamy.
2. Z podudzi wyjmujemy kostki i zdejmujemy skórę. W mięso wcieramy czosnek, solimy, pieprzymy i posypujemy słodką papryką.
3. Do szynkowara wkładamy woreczek, wykładamy połowę mięsa z podudzi, posypujemy połową pozostałej żelatyny i połową pietruszki. Na to kładziemy masę z szynki, posypujemy resztą pietruszki i żelatyny i przykrywamy resztą mięsa z podudzi.
4. Woreczek skręcamy i zamykamy szynkowar.
5. Wstawiamy do garnka z zimna wodą i parzymy 2 godziny w temperaturze 80-90 stopni. Po tym czasie zostawiamy szynkowar w garnku do wystygnięcia wody i wyjmujemy.
6. Zimny wkładamy do lodówki na 12 godzin.
7. Po tym czasie wkładamy na 2-3 minuty do gorącej wody, aby łatwiej było wyjąć wędlinę.
8. Zajadamy z domowym chlebkiem ciesząc się pysznym i naturalnym smakiem :)

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Christopher 18.10.2014 20:40
Smaczna wędlinka.
gosia56 18.10.2014 10:33
na pewno pyszna
Krzysztof15 18.10.2014 09:25
ciekawy przepis
RenataZ-et 17.10.2014 20:58
rewelacyjny
mirosława4 17.10.2014 19:58
można jeść oczami wygląda smacznie :)
sasanka 17.10.2014 19:02
Pięknie się prezentują te plasterki :) sklepowe wędliny się chowają!
molanka 17.10.2014 18:40
smakowicie wygląda
kasienka23 17.10.2014 18:23
wow, świetne mięsko!
cukiereczek 17.10.2014 18:15
apetycznie wygląda
gosia561 17.10.2014 16:21
niezły ma przekrój

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat