Przecier z żółtych warzyw - do słoików

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    3 kg żółte
  • żółta papryka

    2 kg
  • marchew

    1 kg
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

    do smaku
  • Pieprz biały mielony Prymat

    mielony
  • czosnek

    duża główka
  • cukier

  • ocet jabłkowy

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory pokroić w cząstki, wrzucić do dużego szerokiego garnka, posolić solą morską, postawić na średnim ogniu i nakryć - dusić 20-30 minut, aż pomidory puszczą sok. Paprykę umyć, pokroić na średnie kostki i wrzucić do pomidorów. Marchewkę obrać, grubo utrzeć lub pokroić w plasterki - dodać do warzyw. Dusić, aż wszystkie warzywa zmiękną - zmiksować bardzo dokładnie. Przetrzeć przez bardzo gęste żyłkowe sitko, przelać do czystego garnka, ponownie ustawić na średnim płomieniu - kiedy całość zawrze, doprawić do smaku solą czosnkową, białym pieprzem, świeżo wyciśniętym czosnkiem oraz cukrem. Ogrzewać 20-30 minut, często mieszając, aż część płynu odparuje. Jeśli przecier jest mdły, lekko zakwasić odrobiną octu jabłkowego i ponownie zagotować. Przecierem napełnić średnie słoiki (300-600ml) i zapasteryzować przez 20-30 minut, dwukrotnie, z odstępem 24 godzin.

* Przecier może być bazą sosu do pizzy, zapiekanek, spaghetti albo zup - świetnie sprawdzi się rozcieńczony dobrym esencjonalnym rosołem (z dodatkiem grzanek, ryżu czy makaronu) lub jako dopełnienie klasycznej kartoflanki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dodi 10.10.2013 12:50
świetny pomysł taki przecier

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat