Przecier z żółtych warzyw - do słoików

Przecier z żółtych warzyw - do słoików

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    3 kg żółte
  • żółta papryka

    2 kg
  • marchew

    1 kg
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

    do smaku
  • Pieprz biały mielony Prymat

    mielony
  • czosnek

    duża główka
  • cukier

  • ocet jabłkowy

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Przecier z żółtych warzyw - do słoików

Pomidory pokroić w cząstki, wrzucić do dużego szerokiego garnka, posolić solą morską, postawić na średnim ogniu i nakryć - dusić 20-30 minut, aż pomidory puszczą sok. Paprykę umyć, pokroić na średnie kostki i wrzucić do pomidorów. Marchewkę obrać, grubo utrzeć lub pokroić w plasterki - dodać do warzyw. Dusić, aż wszystkie warzywa zmiękną - zmiksować bardzo dokładnie. Przetrzeć przez bardzo gęste żyłkowe sitko, przelać do czystego garnka, ponownie ustawić na średnim płomieniu - kiedy całość zawrze, doprawić do smaku solą czosnkową, białym pieprzem, świeżo wyciśniętym czosnkiem oraz cukrem. Ogrzewać 20-30 minut, często mieszając, aż część płynu odparuje. Jeśli przecier jest mdły, lekko zakwasić odrobiną octu jabłkowego i ponownie zagotować. Przecierem napełnić średnie słoiki (300-600ml) i zapasteryzować przez 20-30 minut, dwukrotnie, z odstępem 24 godzin.

* Przecier może być bazą sosu do pizzy, zapiekanek, spaghetti albo zup - świetnie sprawdzi się rozcieńczony dobrym esencjonalnym rosołem (z dodatkiem grzanek, ryżu czy makaronu) lub jako dopełnienie klasycznej kartoflanki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

dodi 10.10.2013 12:50
świetny pomysł taki przecier

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat