Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przecier z pomidorów lima

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidor 15 kg
oliwa
sól 1 łyżka

Porada

W sezonie nie ma potrzeby dodawać do przecieru cukru, gdyż pomidory są wystarczająco słodkie.

Przepis i sposób przygotowania na: Przecier z pomidorów lima

Pomidory płuczemy, nacinamy na czubku na krzyż. Sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki.

Kroimy na mniejsze kawałki, dusimy pod przykryciem przez 5 minut, a następnie odkryte na wolnym ogniu przez co najmniej 3-4 godziny. Jeśli przesmażamy pomidory w mniejszych partiach, czas duszenia odpowiednio skracamy.

Pomidory miksujemy dokładnie blenderem i przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się wszystkich pestek.

Gorący przecier przelewamy do słoiczków. Na wierzch wlewamy po łyżce oliwy, zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut. Zwykłe słoiczki po pasteryzacji odwracamy do góry dnem, a weki ustawiamy normalnie i pozostawiamy do wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 01.05.2014 22:34
Najlepszy gatunek pomidorów na przecier. Też z nich robię przetwory :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak