Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przecier pomidorowy z bazylią

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 4 kg
sól 2 łyżeczki
cukier 1 łyżka
pieprz
Bazylia suszona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przecier pomidorowy z bazylią

Propozycja na zdrowy, smakowity, domowy i bardzo aromatyczny przecier pomidorowy - idealny na zimę jako dodatek do sosów, gołąbków, ale również do samodzielnego picia :)

PRZYGOTOWANIE:

1. Pomidory (najlepiej odmiany lima - zawierającej najwięcej soku i najmniej pestek) dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki i przepuszczamy przez wyciskarkę do pomidorów.

2. Powstały sok doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu uzyskania przez przecier odpowiedniej gęstości - od czasu do czasu mieszamy.

3. Na koniec przecier doprawiamy solą, cukrem, czarnym pieprzem i suszoną bazylią.
Gorący przecier przelewamy do słoików i pasteryzujemy około 15 do 20 minut.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Benita 02.09.2015 14:55
Najlepszy, bo domowej roboty
Damiano
Damiano 02.09.2015 13:11
bardzo fajny
hahanka 02.09.2015 12:48
szybki i prosty pomysł na domowy przecier
Ola1young 02.09.2015 11:43
ładne kolorki
cukiereczek 02.09.2015 11:29
domowy,świeży,smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak