Przecier pomidorowy z bazylią

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    4 kg
  • sól

    2 łyżeczki
  • cukier

    1 łyżka
  • pieprz

  • Bazylia suszona Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Propozycja na zdrowy, smakowity, domowy i bardzo aromatyczny przecier pomidorowy - idealny na zimę jako dodatek do sosów, gołąbków, ale również do samodzielnego picia :)

PRZYGOTOWANIE:

1. Pomidory (najlepiej odmiany lima - zawierającej najwięcej soku i najmniej pestek) dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki i przepuszczamy przez wyciskarkę do pomidorów.

2. Powstały sok doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu uzyskania przez przecier odpowiedniej gęstości - od czasu do czasu mieszamy.

3. Na koniec przecier doprawiamy solą, cukrem, czarnym pieprzem i suszoną bazylią.
Gorący przecier przelewamy do słoików i pasteryzujemy około 15 do 20 minut.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Benita 02.09.2015 14:55
Najlepszy, bo domowej roboty
Damiano 02.09.2015 13:11
bardzo fajny
hahanka 02.09.2015 12:48
szybki i prosty pomysł na domowy przecier
Ola1young 02.09.2015 11:43
ładne kolorki
cukiereczek 02.09.2015 11:29
domowy,świeży,smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat