Przecier pomidorowy z bazylią

Przecier pomidorowy z bazylią

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    4 kg
  • sól

    2 łyżeczki
  • cukier

    1 łyżka
  • pieprz

  • bazylia otarta Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Propozycja na zdrowy, smakowity, domowy i bardzo aromatyczny przecier pomidorowy - idealny na zimę jako dodatek do sosów, gołąbków, ale również do samodzielnego picia :)

PRZYGOTOWANIE:

1. Pomidory (najlepiej odmiany lima - zawierającej najwięcej soku i najmniej pestek) dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki i przepuszczamy przez wyciskarkę do pomidorów.

2. Powstały sok doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu uzyskania przez przecier odpowiedniej gęstości - od czasu do czasu mieszamy.

3. Na koniec przecier doprawiamy solą, cukrem, czarnym pieprzem i suszoną bazylią.
Gorący przecier przelewamy do słoików i pasteryzujemy około 15 do 20 minut.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Benita

02.09.2015 14:55
Najlepszy, bo domowej roboty

Damiano

02.09.2015 13:11
bardzo fajny

hahanka

02.09.2015 12:48
szybki i prosty pomysł na domowy przecier

Ola1young

02.09.2015 11:43
ładne kolorki

cukiereczek

02.09.2015 11:29
domowy,świeży,smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat