Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przecier domowy na pomidorówkę

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 3 kg
sól do przetworów 2 łyżki kopiate

Porada

Przetwory robimy w sezonie letnim, kiedy jest najwięcej pomidorów i są najtańsze. Na przetwory nadają się wszystkie odmiany, ważne aby nie były nadpsute. Ja najczęściej przeciery robię z malinówek.

Przepis i sposób przygotowania na: Przecier domowy na pomidorówkę

Kroki postępowania

1
Pomidory wkładamy do wrzątku na ok. 0,5 minuty. Przekładamy do zimnej wody i obieramy ze skórki. Obrane pomidory kroimy w ćwiartki i przekładamy do dużego garnka ( u mnie 5 litrowy).
Krok 1 - Przecier domowy na pomidorówkę foto
2
Blenderem szatkujemy całość na gładką masę.
Krok 2 - Przecier domowy na pomidorówkę foto
3
Dodajemy sól, zagotowujemy.
Krok 3 - Przecier domowy na pomidorówkę foto
4
Skręcamy moc palnika na minimalną. Rozlewamy gotujący się przecier do wyparzonych słoików. Zakręcamy. Nie pasteryzujemy.
Krok 4 - Przecier domowy na pomidorówkę foto
5
Zakręcamy. Nie pasteryzujemy.
Krok 5 - Przecier domowy na pomidorówkę foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak