Prosty ucierany makowiec

Prosty ucierany makowiec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mak

    1/3 szklanki
  • mleko

    3/4 szklanki
  • masło miękkie

    20 dag
  • skórka starta z pomarańcz

    1 łyżka
  • cukier

    3/4 szklanki
  • jajko

    3 sztuki
  • mąka tortowa

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • sok pomarańczowy

    0,5 szklanki
  • gorzka czekolada

    15 dag
  • śmietana 30%

    0,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mak mieszamy z mlekiem, odstawiamy. Osobno miksujemy masło, skórkę pomarańczową i cukier na puszystą masę. Stale miksując, wbijamy po jednym jajku, a następne wsypujemy małymi porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sok pomarańczowy i mleko z makiem, mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy o śr. 20 cm. Pieczemy 75 min.
Polewa: z pokruszonej czekolady i śmietany ucieramy na parze polewę, polewamy nią ostudzone ciasto.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
smakujmy.pl 02.04.2013 19:20
Jo Henryki - ja większość ciast piekę w 180 stopniach. Do Smacznej Pzyz- nie, nie gotujemy i nie mielimy :)
Henryka2 21.03.2013 17:08
W jakiej temperaturze pieczemy?
Monika37 20.03.2013 23:44
bardzo fajne ciasto na pewno spróbuję
SmacznaPyza 20.03.2013 21:12
maku nie gotujemy i nie mielimy ?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat