Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prosty ucierany makowiec

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 1/3 szklanki
mleko 3/4 szklanki
masło miękkie 20 dag
skórka starta z pomarańcz 1 łyżka
cukier 3/4 szklanki
jajko 3 sztuki
mąka tortowa 2 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
sok pomarańczowy 0,5 szklanki
gorzka czekolada 15 dag
śmietana 30% 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Prosty ucierany makowiec

Mak mieszamy z mlekiem, odstawiamy. Osobno miksujemy masło, skórkę pomarańczową i cukier na puszystą masę. Stale miksując, wbijamy po jednym jajku, a następne wsypujemy małymi porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sok pomarańczowy i mleko z makiem, mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy o śr. 20 cm. Pieczemy 75 min.
Polewa: z pokruszonej czekolady i śmietany ucieramy na parze polewę, polewamy nią ostudzone ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakujmy.pl 02.04.2013 19:20
Jo Henryki - ja większość ciast piekę w 180 stopniach. Do Smacznej Pzyz- nie, nie gotujemy i nie mielimy :)
Henryka2 21.03.2013 17:08
W jakiej temperaturze pieczemy?
Monika37 20.03.2013 23:44
bardzo fajne ciasto na pewno spróbuję
SmacznaPyza 20.03.2013 21:12
maku nie gotujemy i nie mielimy ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak