Prosty, tani i smaczny piernik

Prosty, tani i smaczny piernik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    3
  • cukier puder

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    3 szklanka
  • miód

    10-15 dag
  • kwaśna śmietana

    1 szklanka
  • margaryna

    20 dag
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • kakao

    1 łyżka
  • bakalie

  • woda zimna

    2-3 łyżka
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Prosty, tani i smaczny piernik

Margarynę ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku, rozpuszczamy miód, śmietanę, wodę mąkę z sodą, kakao i bakalie (niekoniecznie). Na końcu dodać pianę, lekko wymieszać i piec około 45 min. w temperaturze 170 ºC.
Upieczony piernik można polać polewą, lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Dobra rada: Aby ciasto nie pękło w czasie pieczenia trzeba przed włożeniem do pieca zrobić nożem rowek na środku ciasta.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat