Prosty, tani i smaczny piernik

Prosty, tani i smaczny piernik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    3
  • cukier puder

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    3 szklanka
  • miód

    10-15 dag
  • kwaśna śmietana

    1 szklanka
  • margaryna

    20 dag
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • kakao

    1 łyżka
  • bakalie

  • woda zimna

    2-3 łyżka
  • przyprawa do piernika

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku, rozpuszczamy miód, śmietanę, wodę mąkę z sodą, kakao i bakalie (niekoniecznie). Na końcu dodać pianę, lekko wymieszać i piec około 45 min. w temperaturze 170 ºC.
Upieczony piernik można polać polewą, lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Dobra rada: Aby ciasto nie pękło w czasie pieczenia trzeba przed włożeniem do pieca zrobić nożem rowek na środku ciasta.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat