Prosty paprykowy ajwar

Prosty paprykowy ajwar

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka czerwona

    2 duze
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa

    2 lyzki
  • sól

    1 do smaku
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 duza szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Prosty paprykowy ajwar foto
Papryki przekroić na pół, oczyścić z nasion, ułożyć na papierze do pieczenia i piec, aż skórka ściemnieje. Wystudzić.
Krok 2 - Prosty paprykowy ajwar foto

Obrać paprykę ze skórki, wrzucić do garnuszka.
Krok 3 - Prosty paprykowy ajwar foto

Posiekaną cebulkę zeszklić na oliwie, dodać czosnek, krótko razem przesmażyć i dodać do papryki.
Krok 4 - Prosty paprykowy ajwar foto

Całość zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić do smaku solą i papryką ostrą. Schłodzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 10.06.2017 15:25
warto zrobić
Mel Kimbra 10.09.2014 19:05
na pewno spróbuję.
Ola1young 07.09.2014 14:43
pysznie,palce lizać
Mniam 06.09.2014 18:40
Ja już swój zrobiłam :)
IwonaDD 06.09.2014 14:56
przepyszny!!!
Triss 06.09.2014 10:16
mega czerwony.:)
VioletoweKucharzenie 06.09.2014 07:59
świetny przepis, muszę wypróbować
Jadwiga/Jaga85 05.09.2014 21:37
Super przepis!
Janina 05.09.2014 21:18
Fajny przepis;)
Ola1984 05.09.2014 20:38
Świetny kolor :) Pysznie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat