Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prosty i szybki chlebek pszenno - orkiszowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
mąka orkiszowa 300 g
drożdże świeże 100 g
sól około 1,5 łyżki
woda letnia 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: Prosty i szybki chlebek pszenno - orkiszowy

Drożdże wkruszyć do mąki, wsypać sól i wlać wodę. Wymieszać i wyrobić ciasto.

Wyrobione ciasto rozłożyć do wysmarowanych masłem lub olejem trzech foremek, o dolnych wymiarach mniej więcej 22 x 9 cm. Pozostawić do wyrośnięcia ( około 30 minut ). Po wyrośnięciu wierzch posmarować letnią wodą.

Piec 1h - 1h 10min w temperaturze 200°C. Można sprawdzić czy chleb jest upieczony, stukając w spód formy - jeśli będzie to głuchy odgłos to znaczy, że chleb się dobrze upiekł.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

erym 09.04.2014 12:04
wyglada cudnie
Rysia 01.01.2014 17:16
Z mąką orkiszową ,zdrowy wypiek.
dodi 01.01.2014 14:25
pyszny chlebek
Romanowka 01.01.2014 13:42
Bardzo lubię chleb z dodatkiem mąki orkiszowej, pięknie wyrośnięty!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak