Prosty chleb na zakwasie żytnim

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas żytni aktywny

    230 g
  • maślanka

    130 g
  • woda

    70 g
  • olej

    25 g
  • mąka żytnia

    140 g
  • mąka pszenna

    400 g
  • sól

    1 płaska łyżka
  • cukier

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Prosty chleb na zakwasie żytnim foto
Przy młodym zakwasie można dodać 1 łyżeczkę drożdży. Ja pominęłam.

Z podanych składników wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Krok 2 - Prosty chleb na zakwasie żytnim foto
Po tym czasie ciasto lekko wyrobić i uformować bochenek. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny. Można sprawdzić czy ciasto jest gotowe, naciskając je palcem. jeśli błyskawicznie się odkształci musi jeszcze rosnąć, jeśli zajmuje mu to trochę czasu, można już piec.
Gotowe posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać ziarnami. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 240 stopni. Ścianki piekarnika spryskać spryskiwaczem. Po 15 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 20 minut.
Krok 3 - Prosty chleb na zakwasie żytnim foto
Upieczony bochenek, opukany w spód będzie wydawał głuchy dźwięk.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marii 03.05.2014 10:29
a ja bym poprosiła przepis na te zakwasy ?
IwonaDD 17.02.2014 11:07
rewelacja!!!
alaaa 21.12.2013 20:30
ale apetycznie wygląda
w mojej kuchni 03.11.2013 00:21
prosty ale jaki smaczny i wiemy z czego zrobiony
Bernadeta1 17.10.2013 00:06
ślinka leci na sam widok takiego świeżutkiego chlebka
Habibi 25.06.2013 22:43
Zapach pieczonego w domu chleba jest chyba najpiękniejszy na świecie :) Uwielbiam domowy chlebek :) Chyba jutro zakwas nastawię :)
Janina 25.06.2013 09:36
Domowy chlebek jest najlepszy;)
Katarzyna59 25.06.2013 08:41
świetny przepis
dwa pokoje z kuchnią 25.06.2013 08:32
chciałabym też tak umieć piec, ale boję się tych zakwasów że mi nie wyjdą :(, kompletnie się na tym nie znam ten jest doskonały, aż czuć jak pachnie :)
Rafał10 25.06.2013 08:22
ale pięknie wyrośnięty chlebuś :) I ten kolorek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat