Proste przepyszne bułeczki drożdżowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    0,5 kg
  • sól

    1,5 łyżeczka
  • drożdże świeże

    15 g
  • ciepłe mleko

    250 ml
  • cukier

    2 płaskie łyżeczki
  • jajko

    1 sztuka
  • masło

    20 g
  • woda

    175 (ciepła)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże zasypać cukrem, dodać 2 łyżki mąki i zalać wszystko 50 ml mleka. Wymieszać i odstawić na kilka minut.
W dużej misce wymieszać mąkę z solą, dodać rozmącone jajko i drobno pokrojone miękkie masło.
Wlać drożdże.
Dolać część mleka i zacząć zagniatać ciasto.
Powoli dolewać kolejne porcje mleka i zagniatać, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste.
Wyrobione ciasto przykryć i odstawić na godzinę.
Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki.
Obtoczyć je w mące i odstawić na ok. 30 min. do ponownego wyrośnięcia.
Piec 15 min. w temp. 180 ºC

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bogusiaz 21.01.2013 11:27
super pomysł
Agiatis 11.05.2012 23:04
cudne!
Ewaaa 15.01.2012 14:41
Też myślałam, że ciasteczka! Śliczne te bułeczki!
[email protected] 22.11.2011 15:30
śliczne i napewno dobre ;)
sylwia / sytofala 20.11.2011 19:19
piękne kształty
edi 20.11.2011 11:01
a jak ładnie się prezentują:)
sunnymood 20.11.2011 10:26
Bardzo fajne:)
iziona 20.11.2011 08:30
Piękne, na pierwszy rzut oka myślałam, ze to ciasteczka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat