Proste polędwiczki/schabiki wieprzowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wieprzowa

  • sól

  • liść laurowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

Polędwica/schab wieprzowa/y - 600g,
sól,
pieprz ziołowy,
pieprz czarny mielony,
maggi,
vegeta,
wino wytrawne białe lub czerwone - 1/3 szklanki,
woda - 2/3 szklanki,
liść laurowy,
tłuszcz do smażenia.

PRZYGOTOWANIE:

Polędwicę pociąć na plastry, umyć i osuszyć. Posypać solą i pieprzem ziołowym z obu stron. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i podsmażyć mięso. Zalać wodą, winem, dodać liść laurowy, przyprawić. Przełożyć je do rondla, razem z połową ilości wody z winem. Dusić na niedużym ogniu do miękkości. Podawać z ziemniakami i mizerią .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat