Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prażucha ziemniaczana ze szczypiorkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki młode 4-5 dużych
szczypiorek dowolna ilość
jajko 1 duże
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
masło
olej rzepakowy

Porada

Danie najlepiej smakuje z zimnym kefirem, maślanką lub zsiadłym mlekiem.

Przepis i sposób przygotowania na: Prażucha ziemniaczana ze szczypiorkiem

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać i zetrzeć jak na placki ziemniaczane. Wylać masę na gęste sito i pozostawić do odsączenia - zbierając sok w misce lub garnku
Krok 1 - Prażucha ziemniaczana ze szczypiorkiem foto
2
Sok ziemniaczany przelać do dzbanka i odstawić, aby na dnie zebrała się warstwa skrobi. Większą ilość czystego soku odlać (ok. 2/3), a resztę przemieszać razem ze skrobią z dna.
Krok 2 - Prażucha ziemniaczana ze szczypiorkiem foto
3
Do soku ziemniaczanego dodać odcedzone ziemniaki i dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Prażucha ziemniaczana ze szczypiorkiem foto
4
Masę doprawić solą i pieprzem.
Krok 4 - Prażucha ziemniaczana ze szczypiorkiem foto
5
Wbić całe jajko i dokładnie wymieszać.
Krok 5 - Prażucha ziemniaczana ze szczypiorkiem foto
6
Na końcu dodać posiekany szczypiorek.
Krok 6 - Prażucha ziemniaczana ze szczypiorkiem foto
7
Na głęboką patelnię teflonową wlać 2-3 łyżki oleju rzepakowego i na gorący wylać masę ziemniaczaną. Ogrzewać na sporym płomieniu stale mieszając drewnianą łopatką.
Krok 7 - Prażucha ziemniaczana ze szczypiorkiem foto
8
Kiedy masa będzie ścięta dodać zimne masło i dokładnie wymieszać.
Krok 8 - Prażucha ziemniaczana ze szczypiorkiem foto
9
Smażyć na średnim płomieniu do uzyskania rumianego koloru i odwracać co kilka minut.
Krok 9 - Prażucha ziemniaczana ze szczypiorkiem foto
10
Gotową prażuchę można podać w formie grubego placka lub podzielić łopatką na mniejsze kawałki.
Krok 10 - Prażucha ziemniaczana ze szczypiorkiem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 21.05.2015 11:28
to bardzo klasyczna i stara potrawa naszych Babć :)
Habibi 21.05.2015 11:27
Podobnie jak w moim przypadku - też kojarzę takie dania z Babcią :)
inka2012 20.05.2015 11:46
ciekawe połączenie :)
Wiesława1 20.05.2015 09:20
oj ile wspomnień Robiła taka moja babcia
pajbek 19.05.2015 20:36
Na pewno pyszne :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak