Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prasowanka - indyk w galarecie

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z indyka 800 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 1-1,5 łyżeczki
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 3/4 łyżeczki
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1-1,5 łyżeczki
woda 70-100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Prasowanka - indyk w galarecie

Kroki postępowania

1
W miseczce mieszamy przyprawę do drobiu, żelatynę oraz sól peklową - mieszamy.
Krok 1 - Prasowanka - indyk w galarecie foto
2
Filet z indyka myjemy, a następnie kroimy w cieniutkie plastry.
Krok 2 - Prasowanka - indyk w galarecie foto
3
W miseczce układamy warstwami pojedynczo na dnie filet, posypujemy przyprawą i przykrywamy kolejną warstwą - przyprawa - warstwa mięsa i przyprawa
Krok 3 - Prasowanka - indyk w galarecie foto
5
Teraz wszystko dokładnie mieszamy aby całe mięso pokryło się przyprawą. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Krok 4 - Prasowanka - indyk w galarecie foto
6
Następnie mięso przekładamy do szynkowara, zalewamy około 50-70 ml wody i zamykamy. Odstawiamy do lodówki na 24h.
Krok 5 - Prasowanka - indyk w galarecie foto
7
Następnie wstawiamy szynkowar do garnka z wodą o temperaturze 70-80 stopni i parzymy całość przez około 2 godziny. Mięso w środku ma osiągnięcia temperaturę 70 stopni. Wyciągamy szynkowar i wstawiamy do zimnej wody aby przestygło, odstawiamy na kilka godzin do lodówki, wyciągami. Smacznego.
Krok 6 - Prasowanka - indyk w galarecie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 13.08.2016 16:21
I wiemy co jemy
Ela15 30.01.2016 11:08
apetycznie wygląda
dodi 25.01.2016 12:30
musze zrobic
IwonaKa 23.01.2016 15:32
świetny przepis,chyba skorzystam
Franciszek 23.01.2016 00:58
ciekawy pomysł
KORAL 22.01.2016 18:08
Kusisz tą wędlinką.
IZABELA29 22.01.2016 17:10
robisz smaka
anka1988 22.01.2016 13:19
super wędlinka!
Konczi 22.01.2016 12:21
Uzyskasz z pewnością, w każdym wyjdą :) Układaj cienkie plastry mięsa jeden na drugim dociskając aby nachodziły na siebie i będzie piękna prasowanka :) starałabym się by plastry były wielkości szynkowara jak okragły to bym w kwadraty kroiła mięso i na plastry
Madzik239 22.01.2016 12:09
Bardzo fajny przepis:)
Małgorzata92 22.01.2016 12:03
Ciekawy przepis :)
wwwiolka 22.01.2016 11:42
Bardzo fajny przepis.
mirosława4 22.01.2016 11:20
smaczna taka domowa
Mniam 22.01.2016 11:19
Fajny masz szynkowar. W moim takich ładnych warstw bym nie uzyskała. Chyba :)
Futka 22.01.2016 10:45
Przepyszna! Idealna na kanapki :)
adelajda 22.01.2016 10:26
Wisz co jesz :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak