Prasowanka - indyk w galarecie

Prasowanka - indyk w galarecie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z indyka

    800 g
  • żelatyna

    1-1,5 łyżeczki
  • sól peklowa

    3/4 łyżeczki
  • przyprawa do kurczaka

    1-1,5 łyżeczki
  • woda

    70-100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Prasowanka - indyk w galarecie foto
W miseczce mieszamy przyprawę do drobiu, żelatynę oraz sól peklową - mieszamy.
Krok 2 - Prasowanka - indyk w galarecie foto
Filet z indyka myjemy, a następnie kroimy w cieniutkie plastry.
Krok 3 - Prasowanka - indyk w galarecie foto
W miseczce układamy warstwami pojedynczo na dnie filet, posypujemy przyprawą i przykrywamy kolejną warstwą - przyprawa - warstwa mięsa i przyprawa
Krok 4 - Prasowanka - indyk w galarecie foto
Teraz wszystko dokładnie mieszamy aby całe mięso pokryło się przyprawą. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Krok 5 - Prasowanka - indyk w galarecie foto
Następnie mięso przekładamy do szynkowara, zalewamy około 50-70 ml wody i zamykamy. Odstawiamy do lodówki na 24h.
Krok 6 - Prasowanka - indyk w galarecie foto
Następnie wstawiamy szynkowar do garnka z wodą o temperaturze 70-80 stopni i parzymy całość przez około 2 godziny. Mięso w środku ma osiągnięcia temperaturę 70 stopni. Wyciągamy szynkowar i wstawiamy do zimnej wody aby przestygło, odstawiamy na kilka godzin do lodówki, wyciągami. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

w mojej kuchni

13.08.2016 16:21
I wiemy co jemy

Ela15

30.01.2016 11:08
apetycznie wygląda

dodi

25.01.2016 12:30
musze zrobic

IwonaKa

23.01.2016 15:32
świetny przepis,chyba skorzystam

Franciszek

23.01.2016 00:58
ciekawy pomysł

KORAL

22.01.2016 18:08
Kusisz tą wędlinką.

IZABELA29

22.01.2016 17:10
robisz smaka

anka1988

22.01.2016 13:19
super wędlinka!

Konczi

22.01.2016 12:21
Uzyskasz z pewnością, w każdym wyjdą :) Układaj cienkie plastry mięsa jeden na drugim dociskając aby nachodziły na siebie i będzie piękna prasowanka :) starałabym się by plastry były wielkości szynkowara jak okragły to bym w kwadraty kroiła mięso i na plastry

Madzik239

22.01.2016 12:09
Bardzo fajny przepis:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat