Praliny piernikowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • piernik

    500 gram
  • skórka kandyzowana z cytryny

    80 gram
  • żurawina

    50 gram
  • krem ajerkowaniowy fix

    1 szt
  • mleko

    300 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Praliny piernikowe foto
Mając niezbyt udanego piernika można go doskonale wykorzystać. Wystarczy go skruszyć w rękach, dodać kandyzowaną skórkę cytryny(polecam tą wykonaną w domu, przepis u mnie na profilu) oraz żurawiny.
Krok 2 - Praliny piernikowe foto
Dalszym krokiem jest wykonanie wg zamieszczonej informacji na fixie kremu ajerkoniakowego. Dokładamy go do piernika i dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Praliny piernikowe foto
Z powstałej masy robimy kulki o wielkości orzecha włoskiego.
Krok 4 - Praliny piernikowe foto
Ostatnia faza polega na obtoczeniu pralinek w dowolnie wybranej posypce np czekoladowej, kolorowej lub w wiórkach kokosowych. Ja jedna dla podkreślenia smaku , pralinki obtaczam w poruszonym pierniku.
Polecam!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
lara 03.02.2014 13:17
bardzo ciekawa propozycja
Magda24 03.02.2014 12:07
smaczne praliny
Rafał10 03.02.2014 11:02
takie pralinki muszą być pyszne!!!
dwa pokoje z kuchnią 03.02.2014 08:27
fajny przepis
adelajda 03.02.2014 07:47
na pewno pycha
Wiesława1 03.02.2014 07:11
hmmm muszą być pyszne
Konczi 03.02.2014 06:49
ehhh zostaje tylko popatrzeć :) częstuję się jednym i zostawiam smaczne :)
gosia1988 03.02.2014 06:42
muszę wypróbować :)
patryska76 03.02.2014 06:13
Pycha! ;-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat