Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Powidła śliwkowe wg Triss

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 4 kg
cukier 450 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Powidła śliwkowe wg Triss

4 kg śliwek (u mnie bardzo słodkich)

Śliwki umyć, osuszyć i pokroić na połówki usuwając jednocześnie pestki. Wypestkowane śliwki przełożyć do dużego rondla lub garnka z grubym dnem. Podlać niewielką ilością wody i podgrzewać aż puszą sok mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać połowę cukru. Smażyć powidła przez ok. 2 godziny, mieszając co jakiś czas, aby nie przywarł do garnka. Następnie dodać resztę cukru i smażyć kolejne ok. 2 godziny mieszając, aż zaczną gęstnieć. Powidła przekładać do wyparzonych słoików i zakręcać. Następnie ułożyć je do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak