Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Potrawka z soczewicy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula czerwona 1 szt
wędzony boczek 15 dag
marchew 1 szt
masło 1 łyżeczka
mąka 2 łyżki
bulion 0,75 szklanki
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
majeranek 0,5 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
natka pietruszki 2 łyżki
soczewica czerwona 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka z soczewicy

Soczewicę opłukujemy, zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia osączamy. Cebulę obieramy i przekrawamy na pół. Marchew obieramy i kroimy na ok. 0,5 cm plasterki. Do rondla wkładamy marchew, cebulę, soczewicę, majeranek, liść laurowy i wlewamy 3 szklanki wody. Zagotowujemy a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 45 min, kilkakrotnie mieszając. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Gdy się trochę wytopi dodajemy mąkę i bulion, mieszamy i dodajemy do garnka z soczewicą. Gotujemy ok. 5 min. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku. Przed podaniem dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 13.01.2013 11:31
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak